Test

X

Behandling vid LUTS

Det finns flera olika behandlingsalternativ vid LUTS. Intermittent kateterisering är ett av dem och är en standardbehandling vid LUTS med ofullständig tömning av urinblåsan. Ibland kan det också vara aktuellt med läkemedelsbehandling, ensamt eller i kombination med intermittent kateterisering. I vissa fall kan man behöva opereras, och då kan intermittent kateterisering vara ett behandlingsalternativ medan man väntar på operation.

treatment of luts full width

Ren Intermittent kateterisering(RIK)

Intermittent kateterisering är det näst bästa sättet att tömma urinblåsan – det sätt som är mest likt det naturliga sättet. Tekniken är lätt att lära sig och kan utföras var som helst. Självkateterisering kan uppfattas som besvärligt i början, men det blir snart en naturlig del av vardagen. Intermittent kateterisering hjälper dig att tömma urinblåsan helt och hållet och ger dig kontroll över ditt välbefinnande. Om inte annat kommer du att sova bättre om nätterna, om du hör till den stora skara män som måste upp och kissa en eller flera gånger varje natt.

Viktigt att välja rätt kateter

I genomsnitt tömmer du urinblåsan 1 800 gånger per år. På 50 år blir det 90 000 gånger, oavsett om du använder kateter eller ej. Varje kateterisering utgör en påfrestning på urinröret, och med tiden kan det leda till svåra komplikationer. Därför är det av största vikt att använda en kateter med låg friktion redan från början.

Förbered dig inför läkarbesöket

För att underlätta och påskynda processen kan du fylla i en miktionslista inför ditt läkarbesök. Gör det enkelt genom att ladda ned vår app här!

Ladda ned LoFric® Mic Chart App