Test

X

Hur maten blir bajs

När du tuggar och sväljer maten ger den sig iväg på en resa genom din kropp - genom munnen, magen, tunntarmen, tjocktarmen och till slut ut genom rumpan. Det kan ta timmar eller dagar för maten att göra den här resan.

På sin väg från munnen till rumpan tar din kropp upp de nyttiga delarna av maten. Vitaminer, kolhydrater, fett och protein - allt bränsle som ger dig energi att röra dig, leka och till och med tänka.Navina for Children Digestive system

Tarmarna

Tunntarmen är en slang som är jättelång - omkring 6 meter hos en vuxen. Det är nästan som en trädgårdsslang! Tjocktarmen är mycket kortare, bara ungefär 1 meter men mycket tjockare än tunntarmen. Tarmarna tar upp de sista resterna av maten, vattnet också, och förvandlar den till bajs. Bajset lagras i den sista biten av tarmen, ändtarmen, tills det skickas en signal till hjärnan att det är dags att bajsa. Det är då du känner att du behöver gå på toaletten.

Bajset kan vara olika från dag till dag. Ibland är det hårt och torrt och ibland löst eller till och med rinnande. Allt detta är helt normalt och beror på olika saker - vad du har ätit, hur ofta du går på toaletten och hur mycket du har rört på dig. Ibland går det inte att bajsa som vanligt, men det är du inte ensam om. Många barn har samma problem och det finns olika sätt att bajsa på, som TAI till exempel.