Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta ditt besök här, ger du oss ditt godkännande att spara dessa data.
XAnbudsgivaren skall bedriva ett systematiskt miljöarbete inom företaget. Anbudsgivare som är certifierade skall bifoga handlingar som styrker detta i form av certifikat enligt ISO 14001, EMAS eller likvärdigt beskrivs i fritextsvar.
Leverantörens- och underleverantörens miljöprogram skall efterfrågas.
Blåsdysfunktion / Hydrofila tappningskatetrar
Då det gäller detta produktområde har man de senaste åren tagit flera steg framåt när det gäller framtagning av produkter med material med mindre miljöpåverkan. Detta gör att man idag kan ställa produktkrav vid upphandlingen så att REACH-förordningen efterföljs.
Ställ därför krav på:
Tarmdysfunktion / Irrigeringsprodukter
Invasiva delar av produkten som kommer i kontakt med användarens slemhinna ska inte innehålla särskilt farliga ämnen, såsom ifrågasatta ftalater som återfinns i kemikalieförordningen REACH.
Vilken märkning och information som skall finnas på medicintekniska produkter inom EU regleras framför allt av MDD 93/42/EEG av den 14 juni 1993 om medicintekniska produkter, och även av Läkemedelsverkets föreskrifter LVFS 2003:11. Märkning av förpackningar och produkter regleras också i lagen (1993:584) om medicintekniska produkter samt av förordning (1993:876) om medicintekniska produkter.
I samband med upphandling bör man endast ställa sådana krav att ovan uppfylls vad gäller information och märkning av produkter då man annars riskerar att ställa motstridiga krav.
I egenskap av ledande global leverantör av innovativa produkter och tjänster inom blås- och tarmdysfunktion är vi ISO- certifierade enligt ISO 14001 och granskas av tredje part.
Våra gemensamma mål inom miljö, hälsa och säkerhet är att vi ska vara:
Våra produkter skall vara säkra för våra användare. Dessutom skall de vara designade så att de får en minimal miljöpåverkan under hela sin livscykel, från materialval, tillverkningsmetoder till hantering av förbrukade produkter. För att uppnå detta tas alla beslut under utevcklingsprocessen med beaktande av livscykelperspektivet.
För att minimera vår negativa miljöpåverkan utvärderar vi kontinuerligt de kemikalier vi använder. Vårt mål är att byta ut så många farliga kemikalier som möjligt mot andra mindre skadliga som är lika effektiva. Redan initialt i utvecklingsarbetet vid framtagande av nya produkter görs en bedömning av vilka kemikalier eller typ av material som ska eller bör uteslutas utifrån riktlinjer enligt bland annat REACH och kandidatlistan. De eventuellt farliga kemikalier som används är i mycket små mängder och i många fall används de enbart i laboratoriemiljö.
Wellspect HealthCare är per definition en så kallad nedströmsanvändare av kemikalier, eftersom vi tillverkar produkter som innehåller kemiska ämnen. Vi har kartlagt de viktigaste materialen och ämnena som vi använder för att säkerställa att våra leverantörer har lämnat in förhandsregistrering och efterföljande uppdatering för samtliga ämnen. Denna process fortlöper också kontinuerligt för att på så sätt fånga upp nytillkomna ämnen på exempelvis kandidatlistan. Vi har inte fått några signaler om att det finns risk för att några ämnen eller material som används idag ska återkallats från marknaden på grund av REACH-kraven.
Juridisk information
Wellspect HealthCare
Wellspect AB
(Org.nr 559332-0673)
P.O. Box 14
SE-431 21 Mölndal
SVERIGE
Huvudkontor växel: 031-376 4000
Kundtjänst Sverige: 031-376 4020
(Besök oss på Aminogatan 1, Mölndal)
Våra internationella kontor
©2023 Wellspect HealthCare, a Dentsply Sirona Company. All rights reserved.