Ren Intermittent Kateterisering (RIK)

Introduktion till Ren Intermittent Kateterisering (RIK)

Ren Intermittent kateterisering (RIK) är det näst bästa sättet att tömma urinblåsan, det som mest liknar det naturliga sättet att kissa. I det här avsnittet kan du titta på animationer för att förstå proceduren för RIK, ladda ner instruktioner och mera. Om du vill veta allt om självkateterisering och hur kroppen fungerar är det här du hittar svaren!

Ren Intermittent Kateterisering ger dig kontroll

Blåstömningsproblem, oavsett svårighetsgrad, kan göra vardagslivet besvärligt. Att använda engångskatetrar innebär att du tömmer urinblåsan flera gånger under dagen - precis som vanligt. Det betyder att du får en normal rutin, vilket är viktigare än det kanske låter. Med en bra engångskateter, som LoFric, kommer du att kunna kateterisera dig snabbt och smidigt utan krångel. Ingen behöver veta förutom du själv.

Genom att kateterisera urinblåsan töms den tom, så risk för läckage är minimal. Många människor med blåstömningsproblem oroar sig för att gå ut om det finns risk för läckage. Självkateterisering kan vara en del av lösningen. Naturligtvis är det också bättre för dig ur ett medicinskt perspektiv att tömma urinblåsan helt tom.

RIK har en positiv inverkan på din livskvalitet om du inte tömmer urinblåsan tom. Engångskatetrar betyder att du slipper ha en kvarliggande kateter som kan skapa irritation och komplikationer och som dessutom är i vägen.

Ren Intermittent Kateterisering ger bättre kontroll

Om du har tillräckligt med handfunktion och koordination för att hantera en kateter är självkateterisering ett säkert och smidigt sätt att tömma urinblåsan. Målet med kateterisering är att förbättra din livskvalitet genom att ge dig bättre kontroll över urinblåsan, samtidigt som du förhindrar njurskador och komplikationer, såsom kvarvarande resturin och urinvägsinfektioner (UVI).

Ren Intermittent Kateterisering ger många fördelar:

  • Är enkelt och säkert och gör inte ont
  • Tömmer urinblåsan helt tom, vilket förhindrar backflöde av urin som kan skada njurarna
  • Förhindrar kvarvarande urin efter kissning, vilket minskar risken för urinvägsinfektioner
  • Eftersom urinblåsan töms helt tom reduceras risken för urinläckage
  • Du väljer när och var du tömmer urinblåsan
  • Kan hjälpa dig att få en hel natts sömn
  • Det blir snabbt en vanlig rutin att tömma urinblåsan
  • Förbättrad livskvalitet! Du behöver inte oroa dig för urinläckage eller för täta trängningar

En bra start är nyckeln till framgång

En bra start på RIK är viktigt, både av fysiska och psykiska skäl.

Förutom en kateter som är säker, diskret och lätt att hantera är ett bra stöd extremt värdefullt.

Alla har sina egna unika förutsättningar och det finns inte bara ett svar på hur man lär sig RIK. Vissa personer kan uppleva en känsla av obehag vid start. Men oroa dig inte. De flesta kommer över och förbi den känslan så fort de har kateteriserat sig några gånger.