5 steg till att bli en livsnjutare

I dagens samhälle upplever många att det är svårt att koppla av. Ibland utsätts vi för extra belastningar som skapar stress, kanske får man ett jobbigt besked eller så är det extra tungt på jobbet.

I dagens samhälle upplever många att det är svårt att koppla av. Ibland utsätts vi för extra belastningar som skapar stress, kanske får man ett jobbigt besked eller så är det extra tungt på jobbet.

movember-3

Att sträva efter att prestera på topp eller hinna med livets alla göromål är givetvis inte fel. De allra flesta jobbar och njuter av att ha fullt upp.  Att ha just fullt upp kan ofta vara något många strävar efter, vi vill baka de godaste kanelbullarna till fotbollsklubbens café, uppvisa det prydligaste hemmet och mest avancerade middagen på helgens bjudning med vännerna och självklart samtidigt också vara bäst och mest på jobbet. Lägg till en ständig värk i hela kroppen, eller att just ha fått veta att en familjemedlem blivit sjuk, eller att du börjat läcka urin och undrar varför.

I Movembers anda har vi listat 5 steg till att bli en livsnjutare, sprunget ur en artikel från Prostatacancerförbundet om hur alla kan påverka sitt liv och livskvalitet. Det är ett tema som passar sig bra precis hela året men allra särskilt i november när vi extra vill skina ett ljus på mäns hälsa och hur det går att underlätta livet något för de som drabbas av problem med prostatan, men även deras nära och kära.

Lär dig konsten att koppla av, avkopplingen finns bara några steg bort:

Steg 1: Börja smått – koppla ner en stund
Stanna upp ett slag och tänk efter. Vad vill du helst göra? Vad ger dig energi? Kanske är det att långsamt dricka en kopp kaffe i solen och läsa en dagstidning eller blogg. Eller är det naturens prunkande grönska som ger dig energi? Lägg bort telefonen eller surfplattan och skriv ner fem saker eller händelser som du känt varit positiva för att få koll på vad som är det goda i tillvaron för just dig.

Steg 2: Gör en sak i taget
Många äter middag och läser mail samtidigt, ofta med tv och/eller familjemedlemmar sorlande i bakgrunden. Om man istället för att göra allting samtidigt istället försöker fokusera på en sak i taget blir det lugnare för hjärnan, och förmodligen också en trevligare middag. Många som fått en diagnos upplever dessutom att det blivit allt svårare att göra flera saker samtidigt efter dom fått sin diagnos, skriv gärna listor över vad du ska göra så blir det enklare att göra en sak i taget utan att stressnivån stiger.

movember-4

Steg 3: Lär dig koppla av
De flesta har någon gång känt sig stressad i både längre och kortare perioder och upplever att dom har svårt att komma ner i varv. Om du har svårt att koppla av så sysselsätt dig med något som kräver din fulla uppmärksamhet, exempelvis ta ett bad, läsa eller lek med barnen. Det viktiga är att det är en aktivitet som kräver hela din uppmärksamhet och som du tycker om att göra.

Steg 4: Var aktiv med (för dig) rätt aktiviteter
Avkoppling och aktivitet kan i vissa fall passa bra ihop. Motion vet vi sedan gammalt bidrar till både bättre fysisk och psykisk hälsa, men även andra aktiviteter som teater, bio eller körsång kan utifrån intresse ge energi. Ge dig själv tid att i lugn och ro fundera på vad just du tycker om att göra. 

Steg 5: Släpp loss – testa något nytt
De allra flesta är vanemänniskor som, utan att ge det större eftertanke, äter samma frukost, går samma promenadsträcka till bussen och ser samma program på TV. Det gör att dagarna för det mesta ser rätt lika ut. Försök utmana dig själv och testa något nytt! Testa en ny fritidsaktivitet, dansa hoppsa-steg, börja dagen med att sjunga högt i duschen eller bilen. Eller varför inte bestämma dig för att le mot alla du träffar under en hel dag. Nyhetens behag kan i många fall ge inspiration och ny energi.

 

Källa: prostatacancerforbundet.se