Ryggmärgsbråck

Vad är ryggmärgsbråck?

Spina bifida är ett samlingsnamn på medfödda besvär där ryggraden inte är helt sluten. Skadan uppkommer på fostret under den första graviditetsmånaden. Den vanligaste typen av spina bifida är ryggmärgsbråck (myelomeningocele), en neuralrörsavvikelse som innebär att benen i ryggraden inte utvecklas helt. Det gör att ryggmärgen och de omgivande vävnaderna buktar och sticker upp ur barnets rygg.

Det kan även förekomma bristande funktion i själva ryggmärgen och nervrötterna. Bråcket kan förekomma var som helst utmed ryggraden, från nacken till korsbenet och svanskotorna, men är oftast beläget i ländregionen. Kirurgisk slutning av spina bifida görs så snart som möjligt, helst under det första levnadsdygnet.

Hur påverkar ryggmärgsbråck urinblåsan och tarmen?

Hos 90 % av alla patienter med ryggmärgsbråck rubbas nervfunktionen till urinblåsan, eftersom nervimpulserna inte når fram på normalt sätt. De flesta med ryggmärgsbråck har en viss påverkan på tarmkontrollen också. De nedsatta signalerna leder också till försvagade muskler med förlamning och nedsatt rörlighet, domningar, dålig cirkulation i benen och högre risk för benbrott.

Påverkan på urinblåsan

Om ryggmärgsskadan inte är total förekommer viss förlust av viljans förmåga att styra musklerna, men vissa signaler kan ändå nå fram. Detta möjliggör RIK (Ren Intermittent Kateterisering) som alternativ för blåstömning. Denna terapi kan vara en bra lösning för att få ett längre, friskare och självständigare liv. Läs mer om det här.

Produkter för blåsan

Påverkan på tarmen

Ryggmärgsskadan kan orsaka en försämrad kontroll över tarm- och sfinktermusklerna, vilket kan leda till avföringskontinens, och minskade tarmrörelser kan orsaka förstoppning. Det är vanligt att uppleva både förstoppning och avföringsläckage. Tarmirrigering kan vara ett alternativ för att ta kontroll över tarmen. Läs mer om det här.

Tarmvårdsprodukter

Mer information

USA-baserade Spina Bifida Association är inriktad på att hjälpa barn och vuxna som lever med ryggmärgsbråck. Webbplatsen erbjuder stöd, utbildningsmaterial, information om förebyggande och sätt att engagera sig.

Spina Bifida Association

 

För vårdpersonal