Användarberättelser Ren Intermittent Kateterisering med en treåring

De flesta ryttare styr sina hästar med hjälp av benen, men Evie har ingen känsel från knäna och ner eftersom hon föddes med en form av spina bifida (ryggmärgsbråck). Det försämrar hennes balans men hindrar henne inte från att rida Daisy. Evies blås- och tarmfunktion är också påverkad så hon använder tappningskatetrar för att tömma urinblåsan.

Jag är rätt organiserad och vill gärna göra allt så smidigt som möjligt. När vi är ute på tävlingar ser jag till att jag passar in det kring min ridning. Då kan jag bara hoppa av hästen, lämna henne till mamma, gå på toaletten och vara klar med kateteriseringen och tillbaka på Daisy inom några minuter. Det fungerar jättebra, och det betyder att jag kan göra det jag älskar, och det är toppen.

Som spädbarn med blöja, märktes inte Evies blåsproblem. Men efter hand som hon blev äldre, började hennes föräldrar misstänka att något var fel.

Jag fick en chock när de sa att vi behövde börja med kateterisering, berättar Caroline, Evies mamma.

Efter att ha vant sig vid tanken, började de förbereda Evie för kateteriseringen. Träningen på sjukhuset gick bra, men de var inte beredda på vad som kom sen.

Det var svårt i början

Vi kom hem, och då förstod Evie, och jag, att det inte bara var en engångsgrej. Det handlade om var tredje timme från det att hon vaknade fram till läggdags. Hon kämpade emot, och treåringar kan ju vara envisa i vanliga fall...Tänk dig då att behöva tvinga en treåring till detta, som tog en timme varje gång, bara för att göra om samma sak igen två timmar senare. Jag kunde inte hantera det, ärligt talat det kunde jag verkligen inte.

Hitta det som fungerar

Men det blev faktiskt bättre, för Caroline började hitta små trix för att göra kateteriseringen lättare för Evie.

Jag behövde verkligen tänka till för att komma på något som skulle göra att det fungerade för oss. Evie älskade musik, och just då var det särskilt Kylie Minogue, så jag köpte ett par hörlurar till henne och när hon inte höll sig stilla, stängde jag av musiken...Det gjorde det hela lite roligare och hon började kalla det sin magiska musik, och det fungerade.

Kateterisering blev en del av deras liv, och ett par år senare, när Evie var runt 5 år och ville bli mer självständig, ville hon lära sig att kateterisera på egen hand.

Just då hade Wii-spelet precis kommit ut, så jag tänkte att om hon klarade det skulle hon få ett spel. Hon fixade det direkt så vi fick gå raka vägen till spelbutiken.

Det kändes verkligen bra att kunna göra det själv och bli lite mer självständig” säger Evie. Det betydde att jag inte behövde vara med mamma precis hela tiden, och det var en frihetskänsla och ett stort framsteg för mig.

Hur kan en förälder göra det så enkelt som möjligt för sitt barn att kateterisera?

Jag tror det handlar om att hitta något som ditt barn verkligen älskar att göra, för oss var det hästar och tävlingshoppning. Evie älskade verkligen att rida, hon gjorde allt för att kunna åka till stallet, eller om vi var i stallet, ville hon klara av alla procedurer snabbt så att hon kunde fortsätta rida. Det kändes som att jag fått ett verktyg som jag kunde använda för att motivera henne.

Mitt råd är att hitta något som ditt barn verkligen älskar att göra, vilken hobby eller aktivitet som helst. Något som kan motivera ditt barn och hjälpa till att hantera vad de måste göra för att kunna ägna sig åt saker de gillar.

Att kunna rida innebär så många fördelar för Evie, och inte ens avsaknaden av känsel i benen eller blåsproblemen, hindrar henne från att träna och tävla.

Jag är verkligen tacksam för hur mitt liv ser ut nu när jag självkateteriserar, jag kan tävla i hoppning och gå i skolan och det är så mycket runt mig som är normalt, och som jag kan göra som vanligt tack vare kateteriseringen.