Vad jag som parasportare önskar av en kateter

Som professionell tennisspelare i rullstol reser 32-åriga Tina Pesendorfer från Österrike mycket. Ett späckat schema med träning och tävlingar gör att hon som nr 53 i världen måste kunna lägga allt fokus på träning och tävling. Lyckligtvis är inte kateteriseringen något som stör henne längre.

För Tina började rullstolstennisen som en hobby, men stämningen och gemenskapen med andra rullstolsidrottare, och hennes tävlingsinstinkt gjorde att hon fastnade mer och mer för sporten. Men hennes blåstömningsproblem visade sig vara ett hinder, inte bara när hon tränade utan också i vardagslivet.

Att börja med Ren Intermittent Kateterisering

Jag kommer ihåg hur det var, berättar hon: i början tog det evigheter. Mina vänner behövde alltid vänta länge på mig när vi var ute någonstans. Men idag går det väldigt fort.

Tina råkade ut för en olycka 2007 och har varit beroende av ren intermittent kateterisering sedan dess: "På rehab visade de mig hur jag skulle göra. Eftersom jag har en komplett paraplegi förstod jag att terapin var den enda som skulle fungera för mig."

Nu tänker jag knappt på det, det har blivit helt normalt.

Tina fortsätter: I början tyckte jag att det kändes väldigt konstigt. Jag känner inte av när jag behöver gå på toaletten. Så jag behövde ha koll på mycket: vad dricker jag, hur mycket dricker jag, och när var jag på toaletten senast? Det var lite jobbigt. Nu tänker jag knappt på det, det har blivit helt normalt.

Hennes tips till den som skall börja med kateterisering är att ha tålamod. Med en bra rutin och med tiden blir det lättare säger hon, och som tennisspelare vet hon så väl att "Övning ger färdighet!"

 LoFric Elle

LoFric-katetrar är enkla att använda - de passar hennes livsstil och träningsbehov. "De är diskreta och kompakta" säger hon. Särskilt vid resor gillar hon att använda LoFric Elle, den första tappningskatetern med L-format handtag. "Ju mindre du behöver, desto bättre. Du har den med dig hela tiden, så jag gillar att LoFric Elle är liten och smidig. Katetern skall vara det minsta jag packar"

Nu fokuserar Tina på kommande tävlingar: Det stora målet är delta i  Paralympics. Och jag hoppas att det blir i Paris 2024!

Hur man kan engagera sig i parasport