Varför dröjde jag så länge med Ren Intermittent Kateterisering?

- Det var vinkeln, inte höjden, säger Arne och berättar hur han föll från ett träd. Som aktiv ung man på 22 år spelade Arne fotboll i parken med sina vänner när bollen fastnade i ett träd och Arne klättrade upp för att hämta den. Fallet lämnade honom med en ryggmärgsskada, oförmögen att gå eller kontrollera urinblåsan.

Det var 1990 och sedan dess har Arne rest världen runt i sitt arbete och haft en givande karriär. Han tycker om att umgås med sina barn och har aldrig slutat vara aktiv. Men han började inte med Ren Intermittent Kateterisering (RIK) förrän 2013. Varför dröjde det så länge?

"Envis" säger Arne. "Jag är väldigt envis."

Jag använde en uridom – en påse som täcker penis, med en uppsamlingspåse fastspänd på benet. Det var som att ha två blåsor, jag behövde inte tänka på att gå på toaletten och det var enkelt. Men lukten, och infektionerna! Jag hade så många urinvägsinfektioner - UVI (om den inte behandlas kan en UVI vara livshotande) och det påverkade mitt sexliv.

Jag ställdes inför ultimatum, antingen operation eller RIK.

Under en vanlig kontroll gjordes en scanning av urinblåsan, och resultatet blev en chock! Blåsans muskeltonus hade minskat avsevärt; det var därför jag kunde lagra så mycket urin. Urinblåsan hade tänjts ut och det såg hemskt ut. Anledningen är att uridomen bara tar hand om läckaget, inte tömmer blåsan vilket resultetar i att det alltid blir urin kvar. 

Två år senare hade min urinblåsa återgått till normal storlek och hälsosam funktion.

Jag var tvungen att vänja mig vid att gå på toaletten igen, något som kändes konstigt eftersom jag inte hade behövt tänka på det under flera år.

Jag var aktiv innan, men det finns många sporter man inte kan utöva med en urinpåse fastspänd på benet. Nu, med Ren Intermittent Kateterisering, kan jag gå och simma med mina barn, något jag aldrig kunde göra med urinpåsen.

Att veta vilka produkter som finns tillgängliga

Det handlar inte om one-size-fits-all när det gäller Ren Intermittent Kateterisering. Jag fick inte välja kateter själv när jag började, och sköterskan visste inte vad som fanns att förskriva. Den första var en kateter som man smorde in själv med glidmedel. Och trots att jag var överlycklig över att det inte längre luktade, var den inte alltid så trevlig att föra in, eftersom jag har känsel kvar.

Antalet UVI:er minskade, men de inträffade fortfarande på grund av strikturer (ärrbildning som begränsar urinflödet) vilket resulterar i ökad risk för infektion. Jag har sedan dess lärt mig att charrièrestorleken (diametern på kateterslangen) inte var tillräckligt stor, och det gjorde att jag inte kunde tömma blåsan effektivt.

En ny kateter med en skonsam yta

Jag hade säkert fortsatt med samma typ av kateter och storlek om jag inte hade introducerats till en helt annan typ av hydrofil kateteter, LoFric Origo:

Först och främst – ytan, katetern är hal när man för in och drar ut den, och för någon som har känsel är det otroligt viktigt. Den unika ytbeläggningen Urotonic Surface Technology innebär att katetern har en ytbeläggning med en saltkoncentration som liknar urin, och det är en helt annan yta än på de katetrar som behöver smörjas.

Avgörande är också att det är så skonsamt att föra in och dra ut katetern, så jag slipper friktion och skadorna som det kan ge och som kan öka risken för UVI - det känns tryggt att veta.

Att hitta rätt charrièrestorlek minskar risken för UVI

Jag har också kunnat undvika UVI eftersom jag har bytt till en större charrière-storlek (Arne använder CH16) - en större charrière-storlek gör att jag kan tömma urinblåsan mer effektivt och den blir helt tom. Med den mindre storleken kom bara en svag ström av urin.

Kvarvarande urin i blåsan kan orsaka infektion, och hittills har jag sluppit det under de 6 år som jag använt LoFric Origo.

Mer hygieniskt - Non-touch-teknik

Hygien kan vara ett sådant bekymmer, så förutom att ha en urotonisk yta har LoFric Origo allt som behövs i förpackningen, inklusive en påse med saltlösning som med ett lätt tryck aktiverar den hydrofila ytan  - jag går aldrig tillbaka till att behöva smörja katetern själv.

LoFric Origo  har ett rörligt handtag som gör det enkelt att hantera katetern när man för in den, och den blir väldigt hygienisk med non-touch-tekniken; Du rör aldrig vid själva kateterslangen med fingrarna.

Proceduren är så problemfri som det bara är möjligt och katetern har en förpackning som kan återförslutas och användas när du vill slänga den på ett diskret sätt.

Intimitet

Eftersom min blåshälsa är så mycket bättre nu har mitt självförtroende och även mitt sexliv förbättrats. Nu behöver jag inte oroa mig för läckage, jag ser bara till att tömma blåsan innan sex.

Om jag hade kunnat ändra på något under åren efter min olycka skulle det vara att jag skulle ha börjat med en hydrofil kateter redan från början.

Då hade jag kunnat undvika alla dessa infektioner och hälsoproblem med en så enkel, skonsam och säker terapi.

Det har gjort en enorm skillnad för min hälsa och mitt välbefinnande.