Förstorad prostata - BPE

Vad är vanliga symtom på förstorade prostata och behandlingar?

Har du haft problem med att kissa och undrat vad det beror på? Här kan du läsa mer om symtomen på godartad prostataförstoring (BPE).

Du får en kort överblick över vad det är, hur en förstorad prostata kan behandlas och – viktigast av allt – varför det är viktigt att söka hjälp i ett tidigt skede.

Går du ofta upp på natten för att kissa?

Nattliga toalettbesök är det vanligaste symtomet på förstorad prostata och något som många män upplever när blir äldre.

Andra symtom kan vara en långsam eller avbruten stråle, täta trängningar och svårigheter att hålla tätt.

Du kan ha ett eller flera symtom och tecken på förstorad prostata kommer inte över en natt utan utvecklas gradvis. 

Många män lever med symtom av förstorad prostata

Förstorad prostata drabbar 50% av alla män över 50 år och blir vanligare med stigande ålder. Är du en av dem är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam, och att det finns hjälp att få.

Många män oroar sig för att symtomen kan vara tecken prostatacancer, och drar sig för att söka hjälp, men förstorad prostata och prostatacancer är två helt skilda diagnoser.

Det är bra att känna till att förstorad prostata inte utvecklas till prostatacancer. Oftast kan allvarliga diagnoser uteslutas efter en undersökning.

Vad är förstorad prostata?

När prostatan blir förstorad kan den trycka på urinblåsan och urinröret. Om urinflödet blockeras kan du uppleva att det är svårt att komma igång att kissa, att du har täta trängningar och att du inte tömmer blåsan fullständigt, vilket ökar risken för urinvägsinfektion. 

Orsaken till att prostatan växer är inte helt klarlagt, men hormonbalansen i kroppen förändras när du blir äldre och det kan göra att din prostata växer. Vid svåra symtom ökar risken för en negativ påverkan på det allmänna välbefinnandet och livkvalitén. I värsta fall kan det bli riktigt svårt eller till och med helt omöjligt att kunna kissa, om detta inte behandlas kan det orsaka allvarliga och kroniska skador på urinblåsa och njurar.

Bildbeskrivning: A: Normal prostata B: Förstorad prostata 1. Urinblåsa 2. Normal prostata 3. Normalt urinrör 4. Förstorad prostata 5. Klämt urinrör

Ren Intermittent Kateterisering (RIK) 

När din urinblåsa begränsar din vardag, är RIK det näst bästa sättet att kissa eftersom det påminner om det naturliga sättet att tömma blåsan. RIK är enkelt att lära sig och går att utföra var som helst. Du använder en engångskateter, och det tar bara några minuter.  Det hjälper dig att tömma blåsan helt och låter dig ta kontroll.

Det är en stor skillnad jämfört med en kvarliggande kateter som sitter kvar i flera dagar eller veckor och tömmer blåsan löpande.

Läs mer om vår kateter för män, LoFric Origo, som kan hjälpa till att reducera risken för UVI vid Ren Intermittent Kateterisering.

Läs med om LoFric Origo

Kan förstorad prostata påverka sexlivet?

 

För vårdpersonal