Hitta en behandling Vad är transanal irrigering (TAI)?

Vad är transanal irrigering (TAI)?

För de flesta av oss är tömning av tarmen inget vi behöver oroa oss för. Det fungerar dock inte lika smidigt för alla. När det blir ett problem, som att du antingen måste spendera för lång tid på toaletten eller drabbas av avföringsläckage, kan transanal irrigering vara ett behandlingsalternativ.

Behandling med transanal irrigering (TAI), ibland även kallad tarmirrigering, är ett alternativ när andra behandlingar som mediciner och förändringar i kost och vätskeintag inte har hjälpt. Vårdpersonalen fattar alltid det slutliga beslutet för varje individ om huruvida tarmirrigering är ett lämpligt val för just dig.

Hur fungerar tarmirrigering?

En rektalkateter med en ballong eller en kona (utan ballong) förs in i ändtarmen. Ballongen blåses upp i ändtarmen och håller katetern på plats medan vattnet pumpas in. Detta stimulerar tarmrörelser (peristaltik), som förflyttar avföringen ner mot ändtarmen. När vattnet pumpats in och katetern tagits bort kan tarmen tömmas. Proceduren utförs på toaletten och du kan irrigera hemma. 

Att utföra denna procedur regelbundet kommer att tömma tarmen effektivt, och tarmen kommer att förbli tom tills nästa irrigering. Detta gör att du själv kan välja tid och plats för tarmtömning

Vilka är fördelarna med tarmirrigering?

Syftet med tarmirrigering är att lindra tarmsymtom. När tarmirrigering har jämförts med tarmskötsel med mediciner finns det:

  • Minskade symtom av förstoppning
  • Mindre avföringsläckage
  • Förbättrad symtomrelaterad livskvalitet
  • Minskad tid för tarmskötsel

Med tarmirrigering återfår du kontrollen och självständigheten att leva det liv du vill utan att vara rädd för olyckor.

Läs mer om Navina Irrigeringssystem för tarmirrigering här.

 

För vårdpersonal

Discover information on anatomy & physiology, bowel dysfunction, treatments, therapy, clinical insights.