Guide för dig med MS och problem med tarmen

Har du multipel skleros och besvär med tarmen? Det är inte ovanligt, beroende på vilka nervbanor som är påverkade och i vilken omfattning. I denna bloggpost får du lära dig hur du kan känna igen symptom, tips på vad du kan göra för att hantera problemen, men också råd när det är dags att söka professionell hjälp.

wellspect guide for dig med ms och problem med tarmen.jpg

Matsmältningskanalen är hela nio meter lång. Med tanke på detta faktum samt tarmarnas alla prång och vinklar som finns längs vägen där de ligger slingrade inuti människokroppen, är det kanske inte konstigt att det emellanåt uppstår problem. Men för dig med MS kan besvären bli värre om nervbanorna i detta område har påverkats av sjukdomen.

Så fungerar matsmältningskanalen

Efter att du har ätit din måltid och maten finfördelats i magsäcken, absorberas all näring i tunntarmen. När maten sedan passerar vidare in i tjocktarmen omvandlas den till avföring, vilket ger sammanlagt ungefär 150-200 ml avföring per dag. Det tar 1-3 dagar för passagen genom tjocktarmen. När det är dags att uträtta sina behov, skickas en signal till hjärnan och avföringen töms via ändtarmen. Det är normalt att tömma tarmen från tre gånger i veckan till tre gånger om dagen.

Så fungerar matsmältningskanalen vid MS

Processen är densamma som beskrivits nyss, med den skillnaden att nervbanorna mellan hjärna och ryggmärgen till tarmarna tarm kan vara skadade så att signalerna dem emellan inte fungerar som de ska. Neurogen tarmdysfunktion, som detta kallas, kan leda till:

 • Förstoppning*
 • Avföringsinkontinens**
 • Andra avföringsproblem

Andra orsaker till tarmproblem på grund av MS kan vara:

 • Förändrad rörlighet
 • Trötthet
 • Användning av läkemedel

*Kännetecken vid förstoppning

 • Hård och torr avföring
 • Färre toalettbesök trots samma livsstil som tidigare
 • ”Orolig mage” och gaser
 • Känsla av ofullständig tömning: du måste sätta dig på toaletten orimligt ofta per dag
 • Tarmtömningen tar lång tid vilket i sin tur kan orsaka hemorrojder

**Kännetecken vid avföringsinkontinens

 • Tarmtömningen sker plötsligt och ofrivilligt
 • Ofrivilliga gaser
 • Flytande eller fast avföring

Man kan faktiskt bli inkontinent av förstoppning när lös eller vattnig avföring passerar massan av hård avföring och orsakar läckage. Det är inte ovanligt att drabbas av båda problemen samtidigt.

Utredning av tarmbesvär

Om du har MS och problem av den här formen, sök hjälp! Detta går att behandla och ditt liv kommer att bli så mycket lättare när du får bukt med dina besvär. Fråga sjukvårdspersonalen vilka specialister du kan tala med och se till att boka en tid. Vid första besöket hos en specialistsjuksköterska eller läkare får du fylla i ett frågeformulär och därefter får du oftast i uppgift att föra en tarmdagbok. Läkaren undersöker också ändtarmen för att utesluta tarmsjukdom.

Om det känns genant att föra dina problem på tal, kom ihåg att det är viktigt att söka hjälp och att du verkligen har allt att vinna på det om du gör det!

Detta kan du påverka själv

Kost och motion är vanligtvis områden som du kan påverka ganska mycket själv. Att äta sina måltider på någorlunda regelbundna tider och med normal mängd vätska och fibrer, är förutsättningar för att mage och tarmar ska kunna må bra. Att röra på sig regelbundet hjälper till att få igång tarmrörelserna. Har man svårt att röra på sig tillräckligt mycket, kan tarmreglerande medel få igång tarmens motorik och på så sätt underlätta tömningen.

Även regelbundna toalettbesök kan vara till hjälp:

 • Sätt dig på toaletten en viss tid varje dag, eller…
 • Lyssna efter signalen på att det är dags att tömma sig och vänta inte!
 • Får du ingen signal, gå ändå cirka 20-40 minuter efter till exempel frukost

Laxermedel och mini-lavemang kan också vara ett alternativ.

Alla ovan nämnda åtgärder tillhör den konservativa typen av behandlingar, det man testar först för att se om det fungerar. Och fungerar inte något av dessa, eller bara ger en liten förbättring, kommer sjuksköterskan eller läkaren att föreslå att du går över till det andra behandlingssteget: transanal irrigering (TAI) eller vattenlavemang i dagligt tal. (Det tredje behandlingssteget är kirurgi och täcks inte in av denna text.)

Så kan transanal irrigering (TAI) hjälpa dig

Transanal irrigering (TAI) är en terapi som får tarmen att tömma sig effektivt. Genom att tillföra vatten i tarmen via en kateter som förs in i ändtarmen, töms både ändtarmen och nedre delen av tjocktarmen och gör att du verkligen känner dig tömd. Fördelarna med denna terapi är att den:

 • Förebygger avföringsinkontinens eftersom tarmen förblir tom till nästa irrigering
 • Förebygger förstoppning genom den massrörelse som uppstår i tarmen av vattnet
 • Spar tid och energi eftersom denna terapi är både enklare och snabbare

När kroppen har vant sig vid den nya metoden är målet att utföra terapin varannan dag – detta är dock individuellt.

Terapin har visat sig passa många med denna typ av besvär och som prövat allt annat tidigare. Med rätt typ av produkt kan proceduren förkortas och bli enklare även för dig som har hjälp av assistenter.

Dina problem går att lösa

Att ha besvär med magen tycker ingen om, men det finns hjälp att få, så lev inte med problemen i onödan. Ge inte upp om resultaten låter vänta på sig – det finns dessutom fler åtgärder att ta till. Påminn dig om att du knappast är ensam om att ha problem med tarmen, i olika grad eller omfattning, man talar bara inte om det så gärna. Vilket kan tyckas vara lite märkligt eftersom vi alla är utrustade på precis samma vis. Till och med sjukvårdspersonal kan ha svårt att föra ämnet på tal, så var inte rädd att bryta isen – dina problem går att lösa! ♣

Innehållet är hämtat från Wellspect HealthCares broschyr ”Urinvägarnas och tarmens påverkan vid MS”. Ladda hem broschyren nedan.

 

Ämnen