Hur man hjälper människor att hitta värdighet och självförtroende

Marica Hall är en ivrig förespråkare för att stärka funktionsnedsatta personers självkänsla och självförtroende, och är den som startade initiativet Ny Resurs, som tillhandahåller personal till idrottsevenemang. Nyligen grundade Marica organisationen Team Resurs, som erbjuder praktik för vuxna med funktionsnedsättning, och stärker kompetens, självförtroende och erfarenhet. Marica har själv en neurologisk sjukdom och delar med sig av sin erfarenhet och kunskap för att höja allas medvetande om hur kapabla människor är.

Varför jag startade Ny Resurs 

Volleyboll finns inom familjen - min dotter har spelat och min bror har varit professionell volleybollspelare; vi var involverade allihop när det var matcher, och organiserade och koordinerade.

Att jobba med mig ger förståelse för de utmaningar som någon med funktionsnedsättning kan ställas inför

Jag kände att det fanns möjligheter för vuxna med funktionsnedsättning att ta på sig flera av de rollerna, och det var så Ny Resurs kom till. Det var 10 år sedan, och vi har haft enormt mycket att göra hela tiden.

Att driva organisationen kan innebära mycket arbete. Tack och lov har jag hjälp av fantastiska kollegor - och här har vi ett exempel på kunskapsöverföring. De kanske inte har arbetat med någon med funktionsnedsättning tidigare. Men att jobba med mig ger förståelse för de utmaningar som någon med funktionsnedsättning kan ställas inför - och som de inte har haft en aning om, och de i sin tur blir experter på att sprida medvetenhet om hur många olika sätt det finns att leva på.

Vad kan de lära sig av mig, kanske du undrar? Att vara organiserad, absolut - jag måste planera i god tid och mina kollegor inser värdet av det. Å andra sidan, allt som vi tillsammans har med oss när det gäller kunskaper och personligheter är en fantastisk mix och vi uppnår väldigt mycket.

Värdet av kunskapsöverföring

Min roll är att utbilda företag, hälso- och sjukvårdsorganisationer och patientgrupper om vad en funktionsnedsättning innebär när det handlar om förmåga, att komma i arbete, potentialen som finns och ge den tro och motivation som behövs för att uppnå det. Det blir ofta en ögonöppnare för organisationer som, med de bästa intentioner, aldrig själva har kommit på nya idéer om vad arbete är och kan vara.

När jag är ute och möter människor vid mina föreläsningar, finns det inga dumma frågor, så länge som man visar respekt. Den mest tidskrävande delen av mitt arbete är att samla in pengar genom att ansöka om stipendier och bidrag, och det var särskilt svårt under pandemin. Servicen skars ner när vårdpersonal flyttades till frontlinjen och budgetar sprack, och andra patienttjänster fick stå tillbaka.

Värdigheten i att arbeta
Att ha ett arbete, kunna bidra, betala skatt och få nya kunskaper; självförtroendet som kommer med allt det - ingen skall nekas möjligheten att arbeta.

Jag ser så många av våra brukare blomstra, få nya kunskaper och erfarenheter som de inte trodde var möjliga.

Men att inte kunna vara delaktig fullt ut i samhället kan leda till isolering, man tappar självförtroendet, får sämre social kompetens, och allt det påverkar hälsan. Genom att erbjuda möjlighet att komma ut i arbetslivet och få praktik, ser jag så många av våra brukare blomstra, få nya kunskaper och erfarenheter som de inte trodde var möjliga.

Att jobba bakom disken i en butik, eller fungera som vakt på ett idrottsevenemang - vi river barriärerna till vad man har trott var möjligt. Jag har aldrig känt att någonting är omöjligt, så jag fortsätter att sprida det budskapet och vara ett levande exempel på det, samt försöker göra en verklig skillnad för alla som vill ta del av vårt erbjudande.

Jag har alltid varit målmedveten, och mina föräldrar behandlade aldrig mig annorlunda än mina syskon.

Jag föddes med funktionsproblem i urinvägarna, och skolios i ryggraden. Jag har alltid varit självständig, och redan tidigt som barn fick jag stöd av en engagerad läkare som såg mig för den jag var; en smart, rolig, kärleksfull och väldigt självständig unge. Läkaren gav mig hopp och uppmuntrade mig, helt tvärtemot en senare erfarenhet när min skolios hade opererats och kirurgen efteråt sa till mina föräldrar, inom hörhåll för mig: "Operationen gick bra men räkna inte med att hon någonsin skall kunna bli förälder". Jag var ledsen för det i åratal, eftersom jag älskar barn - och trodde att jag aldrig skulle få bli mamma, aldrig ha sex, aldrig träffa en man.

Så föreställ dig hur stolt och glad jag var när jag träffade kirurgen flera år senare med min nyfödda bebis i famnen, och som svar på hans fråga: "Vems barn är det?" helt enkelt kunde svara: "Mitt."

Men det fick mig att inse hur viktigt det är med uppmuntran och att vara öppen för möjligheter snarare än att se begränsningar. Jag har behållit inställningen att aldrig ge upp och viljan att hjälpa andra, och det finns inget som går upp emot att se en person med dåligt självförtroende växa med insikten om att han eller hon kan uppnå något på egen hand.

I mitt arbete ser jag verkligen fördelarna med den inställningen på ett konkret sätt. En brukare hade så dåligt självförtroende att han inte vågade ta ögonkontakt. Nu lyser han och tar egna initiativ. En annan kände att hon inte passade på en arbetsplats, för att hon inte kunde räkna - bara genom att bli säker på att använda kalkylatorn i telefonen, kan hon nu arbeta i kassan på ett café. Genom att stärka och uppmuntra dem, ser de själva att de kan och deras självförtroende växer!

Att uppleva frihet

På grund av min sjukdom, kunde jag som barn inte tömma blåsan som de flesta andra. Min blåsa fick tömmas genom att trycka hårt på magen - tänk dig själv! Så du kan säkert förstå vilken frihetskänsla det var när jag inte längre behövde ha någon med mig in på toaletten!

Jag hade tur som kom i kontakt med LoFric så tidigt som under 80-talet. Till skillnad från andra katetrar, har LoFrics  skonsamma yta -  Urotonic Surface Technology, gjort att jag för det mesta har sluppit urinvägsinfektioner under ett helt liv med tappningskatetrar, säger Marica.

Det finns många olika katetrar på marknaden, många olika märken, men alla är inte likadana

Olika ytor, olika sätt att hantera och öppna förpackningen. Storleken och längden. Det är väldigt viktigt att välja en kateter som är säker, och som är skonsam. Som barn, behövde jag hjälp varje gång jag skulle gå på toaletten. När jag började med LoFric, behövde jag kanske hjälp de två första gångerna och efter det - inga problem med att själv utföra Ren Intermittent Kateterisering (RIK).

Efter min första graviditet upptäckte jag också att genom att lyssna mer till vad min kropp behöver har min blåshälsa förbättrats. Jag dricker mycket vatten som gör att jag mår mycket bättre.

Och RIK gör faktiskt att min blåsa mår bättre - för mig hjälper regelbunden, fullständig tömning till att hålla blåsan frisk och undvika urinvägsinfektioner, fortsätter Marica. Jag drar mig inte för att gå på toaletten - jag är alltid förberedd. 

Se alla LoFric-produkterna här

Läs mer om att leva med blåstömningsproblem

Ämnen