"Nu kan jag bestämma igen när jag vill gå på toa!" - Fem frågor till Anna Kamma

Anna Kamma har VACTERL, ett medfött tillstånd som gör att Anna måste kateterisera, samt även använda irrigera tarmen. Här berättar hon hur detta påverkat hennes dagliga liv och hur hon, genom att inte ge upp, nu själv kan bestämma när och var hon ska gå på toaletten.

Anna Kamma har VACTERL, ett medfött tillstånd som gör att Anna måste kateterisera, samt även irrigera tarmen. Här berättar hon hur detta påverkat hennes dagliga liv och hur hon, genom att inte ge upp, nu själv kan bestämma när och var hon ska gå på toaletten.

Det här är Annas personliga berättelse. Hon bor i Tyskland där förskrivning, introduktion, leveranser och support fungerar annorlunda än i Sverige.

"Hej, jag heter Anna, jag är 21 år och har VACTERL-syndrom. Det betyder att den vänstra sidan av min kropp inte fungerar så bra som den borde, vilket gör att jag har avvikelser i tarmarna, urinblåsan och njurarna, samt även skolios."

Vilken inverkan har detta på ditt liv?

"Jag har haft det här ända sedan jag föddes. På grund av VACTERL har jag behövt kateterisera dagligen och – med min gamla lösning – utföra tarmirrigering två gånger om dagen. Som tur är kommer hemtjänsten alltid för att hjälpa mig. De förbereder allt åt mig och hjälper mig alltid om det uppstår något problem. De finns alltid där för mig när jag behöver dem."

Hur hjälper tarmirrigering dig?

"Tarmirrigering med Navina Smart har gjort att jag har fått tillbaka kontrollen över mitt liv – jag kan i princip tömma min tarm när och var jag vill. Men det fungerar ofta bättre om du håller dig till vissa tider, så det försöker jag göra i möjligaste mån. Jag tål till exempel inte heller värme bra, utan får problem med tarmarna, vilket är mycket smärtsamt. Men nu kan jag bara ta mitt sköljsystem och gå och tömma tarmen – och då slipper jag buksmärtan.

Den största fördelen med tarmirrigering är att jag inte längre behöver oroa mig för någonting. Jag kan träffa vänner och gå ut, vilket inte var möjligt förut. Så ja, jag ser tarmirrigering som ett stort plus i mitt liv – jag är väldigt nöjd med det."

Du kateteriserar också, hur funkar det?

"Man måste bara acceptera det. Till slut ser man alla fördelar med kateterisering. Det hjälper till att förebygga infektioner i blåsan och man kan faktiskt gå på toaletten normalt. Så i slutändan är jag väldigt glad att jag blir hjälpt av att kateterisera mig – och att det dessutom fungerar så bra med min nuvarande lösning."

Vad har du för hjälpmedel och hur fungerar de?

"Jag använde ett annat system innan jag började med tarmirrigeringen, men mina tarmar svarade inte bra på det. Det gjorde väldigt ont och jag fick inte ut all avföring, så jag fick gå på toaletten igen på kvällen.

Nu använder jag Navina Smart. Jag såg det första gången på en video med en kille som också höll på med tarmirrigering. Då tänkte jag för mig själv "Wow det där måste jag också ha!" för det är automatiskt, vattnet fylls på gradvis – det är bara att trycka på en knapp så sköter enheten resten. Nu har jag mycket mindre ont i magen och jag behöver inte längre gå på toa på kvällen. Det är en riktigt bra uppfinning.

Jag såg Navina Smart första gången på en video med en kille som höll på med tarmirrigering. Då tänkte jag för mig själv – Wow, det där måste jag också ha!

"För kateterisering har jag använt LoFric Elle-katetern ett tag nu, den lila-färgade katetern med handtaget. Innan dess provade jag några andra, för att ja, testa lite. Men jag kommer alltid tillbaka till LoFric Elle, för man kan ju inte se att det är en kateter. Jag tar upp den ur väskan när jag går ut och äter och jag går till toaletten utan att någon ens ser att jag har något med mig. Det ser ut som att jag har en penna i handen bara, och den fungerar väldigt enkelt. Ibland har jag inget emot att folk ser den, medan andra gånger, som när jag går ut och äter, känner jag helt enkelt inte för det.

Jag gillar verkligen den här katetern, den är behändig, liten och kateteriseringen fungerar väldigt bra. Det är en väldigt fin kateter.

Har du några tips som du vill dela när det gäller tarmirrigering eller kateterisering?

"Eftersom jag vet att det kan vara tufft ibland vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter till alla som är i en liknande situation. Jag trodde nämligen alltid att jag var ensam om detta – och det hjälpte mig mycket att veta att jag hade helt fel. Därför hoppas jag att folk ska läsa och dela min berättelse.

Jag vet hur det är – ibland känns det motigt och det är svårt att hitta motivationen. Men man får tänka på att det verkligen hjälper! Jag fokuserar främst på de positiva sakerna och inte på de negativa – det underlättar mycket för mig. Att man får tillbaka kontrollen över din kropp och att man kan bestämma när och var man ska gå på toaletten. Jag har inte längre problem med mina tarmar och inte längre magsmärtor. Så tveka inte att prova - du med!"

Vill du veta mer om Wellspects produkter?

 

Ta reda på mer om Navina Smart

Lär dig mer om LoFric Elle

Ämnen