Test

X

Vanliga frågor + tips och råd

FAQ kids section promo image

Varför måste jag använda tappningskateter?

För att du ska kunna kissa måste din urinblåsa och din hjärna kunna prata med varandra. Blåsan måste säga: ”Jag behöver tömmas”, och hjärnan måste svara: ”Gå på toaletten och låt musklerna slappna av så att du kan kissa”. Därefter ska blåsan svara: ”Tack, nu är jag tom, det går bra att stänga musklerna igen”.

Om de inte pratar med varandra så vet inte hjärnan att du behöver kissa. Då kan den inte säga åt urinblåsan att pressa ut kisset, och den kan inte säga åt urinblåsan att sluta kissa heller. En tappningskateter hjälper dig att få ut allt kiss när din urinblåsa och din hjärna inte kan prata med varandra.

Gör det ont?

Det kan kännas lite konstigt i början, men det gör inte ont.

Kan jag göra fel?

Ibland kan det vara lite svårt att få in tappningskatetern. Om det händer kan du ta ett djupt andetag och sedan hosta: det kan göra så att de rätta musklerna slappnar av och katetern glider in lättare! Om du är flicka och det inte kommer ut något kiss kan du ha satt in katetern i fel öppning. Ta en ny kateter och försök igen. Om du vill kan du använda en spegel så att du ser var den hamnar.

Kan katetern försvinna inne i kroppen?

Nej, den kan inte komma längre än till urinblåsan, så den försvinner inte. Den kan inte sticka hål på urinblåsan heller, eftersom den böjs när den kommer åt insidan av blåsan.

Räcker det att jag tömmer blåsan på morgonen och innan jag går och lägger mig?

Bara om det är vad doktorn eller sköterskan har sagt. Annars nej. Om kisset får vara kvar i urinblåsan för länge kan du bli sjuk. Andra barn brukar behöva kissa fem till sju gånger per dag, och det kan betyda att du också måste göra det. Försök alltid att kissa med katetern så många gånger per dag som doktorn eller sköterskan har sagt.

Kan jag dricka mindre och använda katetern mindre?

Nej, din kropp behöver vatten för att fungera, och att kissa är bra eftersom det innebär att kroppen gör sig av med bakterier.

Varför får jag urinvägsinfektioner?

Man kan få urinvägsinfektion (UVI) om man inte tvättar sig om händerna (detta gäller en del vuxna också). Om de bakterier som du har på händerna hamnar på katetern kommer de in i urinblåsan och orsakar infektion där. Det kan också komma bakterier på katetern om den rör vid dina kläder eller toaletten innan du använder den. Om det händer ska du kasta den och använda en ny.
Det blir värre om du inte dricker tillräckligt eller om du inte tömmer urinblåsan ordentligt. Du ska alltid vänta tills det inte kommer något mer kiss innan du tar ut katetern, även om du har bråttom.
Prata med doktorn eller sköterskan om hur mycket du ska dricka.

Varför är det svårt att få in katetern ibland?

Om din urinblåsa är väldigt full så kanske den lilla ”kranen” i botten av blåsan klämmer åt extra hårt för att du inte ska läcka. Om du börjar med att sätta dig på toaletten och försiktigt pressa ut lite kiss med hjälp av magmusklerna, så kommer du antagligen att märka att katetern glider in lättare.
Ibland kan det hjälpa att ta ett djupt andetag och hosta, eftersom det hjälper musklerna att slappna av så att katetern kan glida hela vägen in i urinblåsan.

Varför händer det att det rinner ut kiss mellan gångerna när jag använder mina katetrar?

Om du väntar för länge med att använda en kateter så blir din blåsa för full, och kisset måste få någonstans att ta vägen! Du måste se till att du använder dina katetrar så ofta som sköterskan har sagt åt dig. 

Ibland kan det hända att ”kranen” i botten av urinblåsan inte fungerar så bra, så att du läcker även om du sköter din kateterisering jättebra. Om det händer ska du prata med specialistsköterskan så får du hjälp.

Måste jag berätta för min lärare?

Det är bra att tala om för läraren eller skolsköterskan att du använder kateter, eftersom det kan hända att du behöver hjälp ibland. Om du vill kan du be mamma eller pappa tala om det för dem, eller också kan ni berätta det tillsammans.
Lärarna är bra på att påminna dig om att du behöver gå på toaletten om du skulle glömma det, och de berättar inte för någon annan att du använder kateter.

Måste mina kompisar få veta?

Du bestämmer själv vem som ska få veta att du använder tappningskateter. Du behöver inte berätta för någon om du inte vill. En del barn berättar inte för någon av sina kompisar, andra kanske berättar för ett par stycken. Det är helt upp till dig. 

Om du inte är säker på vem du ska berätta för, så kan du prata med dina föräldrar eller sköterskan först. De kan oftast hjälpa dig. Sköterskan kanske till och med kan berätta för dig om några andra personer som bor nära dig och som också använder kateter. Då kan du träffa dem och bli kompis med dem. Det är lättare för er att prata med varandra eftersom ni båda vet hur det är att använda kateter.

Märker andra att jag använder tappningskateter?

Ingen annan märker att du använder en kateter. De får bara veta det om du berättar det för dem.

Kan jag följa med på skolresor?

Visst kan du det! Kom bara ihåg att ta med tillräckligt med katetrar. Det finns till och med tappningskatetrar som är utrustade med eget vatten och en påse, om du ska till en plats där det inte finns någon toalett i närheten. Sjuksköterskan kan visa dem för dig.

Kan jag bada?

Ja då – barn som använder tappningskateter kan bada så mycket de vill, och det är jättekul!