Vanliga frågor och svar

Om du precis har fått reda på att ditt barn behöver kateterisera, har förmodligen både du och ditt barn en mängd frågor. Här har vi sammanställt vanliga frågor som föräldrar och barn brukar ställa. Vi hoppas att detta skall vara till hjälp när du skall prata med ditt barn och förklara på ett enkelt sätt när barnet har frågor.

Varför måste jag använda katetrar?

För att du ska kunna kissa behöver urinblåsan och hjärnan  prata med varandra. Blåsan måste säga "Jag måste tömmas"; hjärnan måste svara "gå på toaletten och låt dina muskler slappna av så att du kan kissa" och urinblåsan måste svara "Jag är tom nu, tack, musklerna kan knipa åt igen". Utan att prata med varandra vet hjärnan inte att du behöver kissa, så den kan inte säga till urinblåsan att pressa ut kisset, och den kan inte säga till den att sluta kissa heller. Katetrar hjälper dig att få ut allt ditt kiss när urinblåsan och hjärnan inte kan prata med varandra.

Gör det ont?

Det kan kännas lite konstigt i början, men det gör inte ont.

Kan jag göra fel?

Ibland är det lite svårt att få in katetern. Om det händer, försök ta ett djupt andetag och sedan hosta, det gör att musklerna slappnar av så går det lättare! Om du är tjej och ingen kiss kommer ut, kan du ha fört in katetern i fel hål. Ta en ny kateter och försök igen, du kan använda en spegel om du vill så att du kan se vart den är på väg.

Kan katetern försvinna in i kroppen?

Nej, den kommer aldrig längre in än till din urinblåsa, så den kan inte försvinna. Den kan inte sticka ett hål i urinblåsan heller, eftersom den böjer sig när den träffar insidan av urinblåsan.

Räcker det att tömma urinblåsan på morgonen och innan man går och lägger sig?

Bara om det är vad din doktor eller sjuksköterska sa till dig. Annars inte. Om kisset stannar i urinblåsan för länge kan det göra dig sjuk. Barn behöver oftast kissa 5 till 7 gånger om dagen, och det behöver du också göra. Försök alltid att använda en kateter så många gånger om dagen som din sjuksköterska eller doktor säger åt dig att göra.

Kan jag dricka mindre och kateterisera mindre?

Nej, din kropp behöver vatten för att fungera och att kissa är bra eftersom det sköljer ut bakterier från urinblåsan.

Varför får jag urinvägsinfektioner?

De flesta barn får urinvägsinfektioner (UVI). Om bakterier på dina händer kommer på din kateter kan de komma in i urinblåsan och orsaka en infektion. Därför är det viktigt att tvätta händerna innan du kateteriserar dig. Bakterier kan också komma på din kateter om den rör vid dina kläder eller toaletten innan du använder den. Om det händer bör du kasta bort den och ta en ny kateter. Allt detta blir värre om du inte dricker tillräckligt eller om du inte tömmer urinblåsan ordentligt. Du skall alltid vänta tills det inte kommer mer kiss innan du drar ut din kateter, även om du har bråttom. Tala med din doktor eller sjuksköterska om hur mycket du ska dricka.

Varför är det ibland svårt att få in min kateter?

Om urinblåsan är riktigt full kan den lilla "kranen" (muskeln) längst ner på urinblåsan klämma extra hårt för att hindra dig från att läcka. Om du sitter på toaletten och använder magmusklerna för att försiktigt pressa ut lite först kommer du nog att märka att din kateter går lättare att få in. Ibland kan det hjälpa att ta ett djupt andetag och hosta eftersom dina muskler slappnar av då så kommer katetern att gå hela vägen in i urinblåsan.

Varför droppar det kiss ibland även om jag använt mina katetrar?

Om du väntar för länge mellan kateteriseringarna blir urinblåsan för full, och det måste ta vägen någonstans! Du behöver se till att du använder dina katetrar så ofta som din sjuksköterska har sagt till dig. Ibland fungerar inte "kranen" längst ner i urinblåsan så bra och då kanske du läcker även om du använder dina katetrar på rätt sätt. Om det händer, prata med din specialistsjuksköterska som kan hjälpa dig.

Måste jag berätta för min lärare?

Det är en bra idé att berätta för din lärare eller skolsköterska eftersom du ibland kan behöva hjälp. Du kan be din mamma eller pappa att berätta för dem åt dig om du vill, eller så kan du berätta för dem tillsammans. Lärare är väldigt bra på att påminna dig när du behöver gå på toaletten om du glömmer, och de kommer inte att berätta för någon annan att du använder en kateter.

Måste mina kompisar veta?

Du kan bestämma själv vem du vill berätta om dina katetrar för - du behöver inte berätta för någon om du inte vill. Det är ditt val. Om du inte är säker på vem du ska berätta för, prata med dina föräldrar eller sjuksköterska först, eftersom de brukar kunna hjälpa dig. 

Kan någon märka att jag använder en kateter?

Ingen kan märka att du kissar med hjälp av en kateter. De vet bara om du berättar för dem.

Kan jag åka på skolresor?

Klart du kan! Glöm inte att ta med dig tillräckligt med katetrar. Du kan till och med ta katetrar med eget vatten och påse om du ska till en plats där det inte finns en toalett i närheten. Din sjuksköterska kan visa dig vilka som finns.

Kan jag bada?

Ja det kan du, barn som använder katetrar kan simma hur mycket de vill och det är väldigt roligt!