Det skall till mer än tarmproblem för att slå ut Renée

För många år sedan råkade Renée ut för en fallolycka. Efter en senare operation och en infektion blev Renée rullstolsburen och kunde inte längre klara sina toalettbesök på egen hand. Men det är inget som slagit ut den 66-åriga svenskan - för tabu-belagda ämnen behöver en röst. Den rösten har Renée beslutat sig för att vara.

De flesta som kämpar med blås- eller tarmproblem, håller det för sig själva. De pratar inte med någon om det, och de sluter sig ofta inom sig själva. Deras sociala liv blir lidande, för många är rädda för att gå ut av rädsla för olyckor och pinsamma situationer.

Så var det för Renée också i början. Men inte nu längre. Idag tvekar Renée inte att ställa sig upp framför andra och prata om allt kring blåsa och tarm, det som många andra inte pratar om. Hon hjälper gärna andra i samma situation genom föreläsningar och ett nytt supportprogram via Wellspect.

Tufft, otryggt och ensamt
Det är många år sedan Renée råkade ut för en fallolycka. Hon föll ner för en trappa, och även om det var ett våldsamt fall, så var det först många år senare efter en operation med efterföljande infektion hon fick en ryggmärgsskada och blev rullstolsburen.

I likhet med många andra ryggmärgsskadade har Renée haft problem med blås- och tarmdysfunktion. Därför använder hon både terapin Ren Intermittent Kateterisering (RIK) för att kissa och Transanal Irrigering (TAI) för att tömma tarmen. 

Men tiden innan 2016, när Renée äntligen hittade en terapi som fungerade för henne, var långt ifrån enkel.

- Jag satt på toaletten väldigt länge varje gång, i timmar, och det hände till och med att jag fick avboka möten på grund av det. Jag provade olika läkemedel, kostförändringar och allt sådant. Ingenting fungerade, säger Renée och fortsätter: 

- Jag kände mig aldrig trygg. Jag gick aldrig på fester och sådant, för jag visste aldrig när det skulle ske en olycka, eller när jag skulle behöva gå på toaletten. Det gjorde ju att vi blev isolerade, min man och jag. Jag höll det mesta inom mig, för även om man kan prata om avföring när det handlar om barn och gamla, så är det ofta tabu för alla oss andra. 

Men en dag bestämde hon sig helt enkelt för att ändra sin inställning till tarmproblemen. Hon ville inte längre hålla alla tankar och bekymmer för sig själv.

- När jag till slut började prata om det med andra i samma situation, så var jag väldigt lättad över att äntligen ha lyft detta. Det innebar också att jag fick hjälp. Jag använder RIK för att kunna kissa, men det har inte varit ett så stort problem - men att berätta att man kanske har drabbats av olyckor med att bajsa på sig, har varit svårt att prata om. 

Mötet med Navina
Renée var med redan när Wellspect lanserade Navina 2016. Här blev hon för första gången introducerad till Transanal Irrigering (TAI) och tyckte att tanken med att använda vanligt vatten för att kunna få ut avföringen kändes som en naturlig metod. Å andra sidan tyckte hon att det verkade lite besvärligt med den nya utrustningen som behövdes för att göra det.

- Jag tyckte faktiskt att det kändes på gränsen till oöverstigligt första gången jag fick se Navina. Jag har bra handfunktion, så därför valde jag att titta på Navina Classic tillsammans med min uroterapeut. Jag hade många frågor kring alla delarna, det verkade krångligt. Men som tur är har jag en god vän som också använder TAI, så han kunde svara på alla mina frågor och då insåg jag att det inte var så svårt som det verkade vid första anblicken. 

- Det allra viktigaste för mig under den perioden var nog att jag hade någon att prata med. När jag väl hade fått svar på mina frågor, så kom jag igång, och det fungerade fantastiskt bra redan från början. 

Redan efter en månad var Renée självgående med sin nya Navina Classic. Nu irrigerar hon var tredje dag, och det är en rutin som fungerar riktigt bra för henne. Utöver att kroppen mådde så mycket bättre med de fasta tarmrutinerna, fick Renées humör också ett helt nytt uppsving efter mötet med Navina.. 

- Jag hade ju gått runt i 7 år och varit riktigt frustrerad för att jag inte fick rätt hjälp, så det var guld värt att få möjlighet att prova Navina. 

- Det känns så naturligt. Det är ju bara vatten. Det låter inte farligt, och det fungerar alltid bra för mig. Jag fick mitt liv tillbaka och kunde fortsätta med mina aktiviteter, för jag behövde inte längre vara orolig för olyckor eller tänka på att hålla mig nära hemmet. Det var en befrielse för mig, och är det fortfarande.

 

Läs mer om supportprogrammet

Läs mer om Navina

Ämnen