Jag blev så glad, så jag skrek ”Det funkar! Det funkar!"

Jonnas ryggmärgsbråck har inte hindrat henne från att leva ett helt normalt liv med jobb, man och barn. Men de sista åren har de många smärtor hon haft i benen också blivit ett problem i underlivet, och ständiga urinvägsinfektioner gick ut över hennes livskvalitet. De första försöken med RIK gjorde allting värre - tills Jonna hittade sin nya, pålitliga kompis - LoFric Elle.

-    Jag kunde bara inte få kateteriseringen att fungera. Det gjorde ont, det blödde.Jag befarade att vi skulle behöva ge upp, och att jag skulle behöva en sådan där kvarliggande istället. Det var ett stort problem för mig då.

Men när jag till sist fick prova LoFric Elle, så var det en helt annan upplevelse. Och nu tror jag verkligen att det kommer att bli en naturlig del av min vardag.

Det berättar 67-åriga Jonna från Danmark, som är ny användare av LoFric Elle.

Jonna är född med ryggmärgsbråck, och hon har levt hela livet med smärtor i benen. Något som man får lära sig att leva med helt enkelt, berättar hon. Men efter ett diskbråck 1996 och en efterföljande operation flyttade smärtorna också till hennes underliv.

-    Min sjukdom innebär att jag kan gå normalt, men att jag har de här smärtorna hela tiden - det beror ju på att nerverna i min ryggmärg inte mår riktigt bra. Mitt liv har varit en kamp mot smärtor, men jag har alltid försökt att leva så normalt som det överhuvudtaget går. Man får ju anpassa sig till omständigheterna, säger Jonna.

Smärtorna och samlivet

Efter den misslyckade operationen 1996 blev Jonnas liv ännu mer begränsat. Med de nya smärtorna i underlivet, blev samlivet med hennes man begränsat.

-    Det var otroligt frustrerande, och smärtorna fick stor inverkan på vårt samliv. Det var en viktig del för oss, och vi fick hjälp genom samtal och annat via den klinik som jag hörde till, berättar Jonna.

Men det var först flera år senare, som Jonna också måste få hjälp med att kissa. Fler och fler urinvägsinfektioner gjorde Jonna frustrerad och hennes livskvalitet sämre.

Det visade sig att trots att Jonna behövde kissa riktigt ofta, så tömde hon faktiskt aldrig blåsan helt. Det fanns hela tiden en ganska stor mängd resturin kvar i blåsan, och det gav olika bakterier fritt spelrum att föröka sig och orsaka den ena urinvägsinfektionen efter den andra.

Lösningen skulle kunna vara en kateter, fick Jonna veta. Och då började kampen om att hitta rätt kateter. En kamp som Jonna aldrig hade kunnat föreställa sig skulle bli så svår.

För på sjukhuset fick Jonna några olika katetrar som hon skulle prova. Det var svårt, det blödde varje gång, och det gjorde riktigt ont.

Läkarna började diskutera vilka alternativ Jonna hade, om kateteriseringen inte skulle kunna fungera. Det gjorde henne än mer orolig.

   Jag försökte och försökte. Jag ville så gärna att det skulle lyckas. Men det gjorde så hemskt ont. Det sög musten ur mig fullständigt, och jag blev riktigt, riktig trött på det. Var det verkligen så det skulle vara?

-    När de började prata om kateter tänkte jag först "Å nej, det lär jag mig aldrig. Det känns inte som jag, och det gör säkert ont och är obehagligt. Och den rädslan bekräftades ju bara dessvärre, tills dess att jag fick prova LoFric Elle.

Ett helt nytt hopp

En kväll när Jonna var ensam hemma och förvivlad funderade på om kateteriseringen någonsin skulle fungera för henne, kom hon att tänka på att sjuksköterskan hade skickat med henne andra katetrar för att prova.

Lite krångligt såg det allt ut när sjuksköterskan demonstrerade katetern med handtaget på sjukhuset, och det var nog det som gjort att Jonna inte vågat ge sig på att testa LoFric Elle. Hon hade istället valt några andra typer av katetrar, som alltså inte fungerade för henne.

Men den där kvällen blev det äntligen tid till att göra ett försök. Medan hennes man var iväg och spelade badminton, tog Jonna god tid på sig i badrummet med LoFric Elle, en pannlampa och en make-up-spegel.

Och så lyckades det! Det kom ut urin! Jag blev så lycklig. Det var urin i toaletten - inte blod. Det var en enorm framgång, och jag blev helt euforisk. När min man kom hem, var jag så glad så jag bara skrek: "Det funkar! Det funkar!", berättar Jonna och skrattar.

-    Tänk, när man varit så nära att ge upp, och så plötsligt visar det sig att det finns en annan lösning. Det var ju helt fantastiskt.

En stor skillnad

RIK (Ren Intermittent Kateterisering) är fortfarande nytt för Jonna, men det börjar bli en regelbunden rutin. Nu kateteriserar hon sig med LoFric Elle sex gånger per dygn, och det har hjälpt enormt mot alla hennes tidigare urinvägsinfektioner.

-    Det primära är ju att tömma urinblåsan, så att det inte uppstår urinvägsinfektioner eller skador på lång sikt. På köpet har jag fått tillbaka min nattsömn, nu när jag inte behöver gå upp flera gånger på natten för att kissa. Det är fortfarande väldigt nytt, men jag är så glad, och jag märker redan hur mycket det har förbättrat mitt liv.

För Jonna känns det nu helt naturligt, att kateterisering är en del av framtiden. Det är en del av hennes nya liv, och det har kommit för att stanna.

LoFric Elle är en produkt som jag känner mig trygg med. Det är inte oöverstigligt för mig längre. Inte alls. Det håller på att bli en vardagsrutin i mitt liv, och att det blir naturligt att det är så jag kissar helt enkelt. Jag väljer att se det som positivt. Det skall nog bli bra.

 

Läs mer om LoFric Elle

Vill du beställa prov på LoFric Elle?

Ämnen