Möt Rosalinda Hardiman – paralympiker och långdistans-simmare i öppet vatten

Rosalinda, förlamad från höften och ner, bestämde sig för att simma längs hela Loch Ness och bli den första någonsin med en funktionsnedsättning att göra det. Det är bara en i raden av flera simutmaningar som hon har tagit sig an - och väldigt framgångsrikt, något som hennes åtta världsrekord visar.

Efter att ha drabbats av polio som 6-åring fick Rosalinda bestående rörelsehinder. Under största delen av sitt vuxna liv har hon använt rullstol. När hon var 8, lärde hennes mamma henne att simma enbart genom att använda armarna. På den tiden, 60-talet, fanns det en mängd negativa attityder kring funktionsnedsättningar. Rosalinda fick inte prata så mycket om sin funktionsnedsättning och förväntades klara sig själv bäst hon kunde. Som barn simmade Rosalinda inte särskilt mycket, men tog upp det igen som tonåring. Enbart för att bestämt stoppas av sin pappa, som tyckte att hon visade upp sin funktionsnedsättning för mycket. Det var inte förrän hon var i 30-årsåldern och hade flyttat till Portsmouth med havet alldeles utanför dörren som hon började simma igen.  Hon gick med i en lokal simklubb och började sedan tävlingssimma vid den relativt höga åldern av 39 år. Allt detta samtidigt som hon arbetade heltid som curator på ett museum (idag är hon delvis pensionär).

Hon har representerat Storbritannien i många tävlingar
Sedan dess har Rosalindas karriär som simmare blomstrat. Hon blev paralympiker och representerade Storbritannien i Atlanta och Sydney 1996 och 2000. Och trots att hon inte vann någon olympisk medalj, har hon slagit åtta världsrekord i sin klass utanför Paralympics. Och som kronan på verket, började Rosalinda sedan med simning i öppet vatten. 2009, vid 57 års ålder simmade hon över engelska kanalen, och tio år senare, kämpade hon sig i tuffa temperaturer längs hela Loch Ness - den första parasimmaren någonsin att klara det!

Rosalinda har haft en enastående simkarriär, trots att hon började relativt sent i livet. Samtidigt började hennes neurologiska problem försämras. I 30-årsåldern började hon få problem med urinblåsan, och har använt Ren Intermittent Kateterisering sedan dess. De senaste 10 åren har Rosalinda också börjat använda Transanal Irrigering för att hantera sina tarmproblem.

Navina Insert fick hon upp ögonen för när hon behövde skydd vid resor och på arbetet
Hon upptäckte att Navina Insert, en analplugg som förhindrar avföringsläckage, kan bäras i upp till 24 timmar till skillnad från bara 12 timmar med den produkt från en konkurrerande tillverkare som hon använt tidigare. När hon provade Navina Insert, insåg Rosalinda att de verkligen var en game-changer.Vid långdistansflygningar och krävande simningar på över 20 timmar, var den tiden avgörande. Men det är inte bara den längre användningstiden som hon uppskattar med Navina Insert:

 

“Navina Insert är enklare att föra in eftersom de är mer anatomiskt utformade, och de sitter på plats, så jag behöver inte oroa mig. De är också glidbehandlade och lätta att plocka ut, jag drar bara ut dem.”

Rosalinda påpekar också att Navina Insert inte torkar, medan andra analpluggar som hon provat har absorberat fukt från slemhinnan i tarmen och därför varit smärtsamma att ta ut. Hon förklarar att även om hon är förlamad, har hon fortfarande en viss känsel och kände att det gjorde ont. Och, påpekar hon, blir Navina Insert blir mycket smidigare för en vårdgivare tack vare applikatorn, och betydligt mindre påträngande och ger mer värdighet för den som behöver hjälp med att sätta in den.

“Jag tycker verkligen att Navina Insert är fantastiska!”

Så vad är på gång Rosalinda?
Simsäsongen i öppet vatten började i slutet på april. Även om Rosalinda inte hade några stora simningsprojekt planerade vid tidpunkten för den här intervjun, säger hon alltid till sina simvänner: ‘Jag är redo och öppen för inbjudningar. Så om någon dyker upp med ett intressant förslag, tänker jag - varför inte? Jag kör!”

Så vi håller tummarna!

Har du Frågor om Navina Insert och hur man använder dem? Vi har samlat de vanligaste frågorna här:

Vanliga frågor om Navina Insert

Om du tror att Navina Insert kan vara något för dig, fyll i formuläret så kontaktar vi dig

Mer information om Navina Insert

Ämnen