Sponsring som den från Wellspect är som att plantera ett träd för framtiden

När han var 10 år hamnade Christian Seidel i rullstol, och det var då han hittade en ny gemenskap inom rullstolsbasket. Sporten har varit en stor del av hans liv sedan dess - och nu tar den honom återigen utomlands. Enligt Christian är det sponsring, som den från Wellspect, som gör det möjligt för honom och många andra att förverkliga sina drömmar om en proffskarriär.

Christian var en aktiv och glad liten kille som älskade att spela fotboll med sina kompisar. Men ju äldre han blev, desto svårare blev det för honom att röra sig som andra barn. När han fyllde 10 fick han sin första rullstol. Men det har inte hindrat honom från att bli idrottsproffs - snarare tvärtom!

31-årige Christian föddes med Spina Bifida. En medfödd missbildning i ryggmärgen som gör det svårt att röra sig och även ger problem med urinblåsa och tarm.

Jag provade tills jag ramlade så jag hittade mina begränsningar den hårda vägen.

“Det var faktiskt inte så svårt att lära sig använda stolen, för jag var aldrig rädd för att falla. Jag provade till jag ramlade och så hittade jag mig mina begränsningar den hårda vägen. Så genom att inte vara rädd och att utmana mig själv, något som basketen verkligen hjälpte mig göra, lärde jag mig ganska snabbt att hantera stolen”, säger Christian.

Att upptäcka parasporten och basket

Det var hans mamma som mer eller mindre tvingade Christian att börja i parasportgruppen FIFH i Malmö när han fick sin rullstol. Basket var den första sporten Christian provade, och nu är det 21 år sedan han spelade sin första basketmatch.

“Efter bara fyra eller fem månader hade jag vant mig väldigt bra vid rullstolen. Det blev i det närmaste perfekt för mig att börja med sporten samtidigt som jag lärde mig hantera rullstolen.”, säger Christian.

Det dröjde inte länge förrän Christians karriär tog fart. Redan när han var 13 vann hann SM under sin första säsong i laget. När han var 15 blev han handplockad till landslaget och spelade i Turkiet där Sverige tog brons i EM - och kvalificerade sig till Världscupen i Frankrike året efter.

Det var en enorm upplevelse att få åka utomlands med landslaget. Det var första gången jag flög så långt, och att sedan ta brons med laget...Det kändes helt fantastiskt!

Efter det har Christian kunnat lägga till många fler titlar på sitt CV. Han tog guld på EM i Italien, silver i England, silver i VM i Turkiet och mycket mer.

Internationell karriär

Utöver landslaget,där Christian spelade i 16 år, har han spelat både i Tyskland, Italien, USA och Spanien.

I Italien träffade han en annan spelare som precis hade tagit examen från ett universitet i USA, där han samtidigt hade spelat rullstolsbasket på elitnivå.

“Det var så jag fick upp ögonen för University of Wisconsin-Whitewater. Så jag bestämde mig för att åka dit och se hur det var. Jag älskade det från första stund, så jag sökte och blev antagen.”

Christian blev kvar i USA i fem år och studerade på universitetets program Health and Human Performance. Hans spelade med sitt universitetslag medan han studerade, och var delaktig i två collegetitlar och var med till slutspelet alla fem år i rad.

Plötsligt var jag där och fick spela mot de allra bästa.

“Jag fick också chansen att spela med och mot några av de bästa spelarna i världen. Det är något som jag drömde om som barn hemma i Sverige - att få se de riktiga stjärnorna spela vore fantastiskt. Men att få spela med dem i framtiden - det var helt otänkbart. Men plötsligt var det jag som spelade mot de allra bästa. Helt galet när man tänker på det.”

Fortfarande kul!

Efter en tur tillbaka till Europa under coronapandemin, har Christian återigen funnit sig tillrätta i USA, där han fått möjlighet att spela med sitt gamla lag och samtidigt påbörja sin masterexamen.

Men hur länge tänker den 31-årige svensken ägna sitt liv till rullstolsbasket?

“En vacker dag när jag kan gå in i en närkamp och en match, en hel säsong, och aldrig missa ett skott, då kommer jag att sluta...Men det kommer ju inte att hända”, säger Christian och skrattar.

"Det betyder att du alltid kan bli bättre. Och så länge som jag har den inställningen och drivet att jag antingen själv kan utvecklas eller lära andra att bli bättre, kommer jag att fortsätta. Så länge jag tycker att det är kul - och det gör jag fortfarande!!”

Viktig sponsring

Wellspect är officiell sponsor till IWBF, International Wheelchair Basketball Federation, och som professionell spelare och tidigare tränare, vet Christian hur viktigt det är för sporten att företag som Wellspect bidrar med ett finansiellt stöd.

“Sponsring betyder mer än något annat. Du kanske inte ser det med en gång, men bidragen från sponsorer gör det möjligt för nybörjare i England, Sverige eller Danmark att få råd att utöva sporten. Det var så jag fick min egen rullstol just för rullstolsbasket”, säger Christian och fortsätter:

“Och nu, efter 21 år, kan jag fortsätta spela och nå mål efter mål i min karriär. Det blev möjligt eftersom någon på den tiden valde att sponsra mitt lag. Så du kanske inte ser det nu, men det är en investering för framtiden. Det är som att plantera ett träd - det kan ta tid, men till slut grönskar det.

Ämnen