Test

X

Få kontroll efter ändtarmsoperation

Vad är LARS? (Low Anterior Resection Syndrome)

Vad är LARS? (Low Anterior Resection Syndrome) Low Anterior Resection Syndrome - LARS är olika typer av besvärliga tarmsymtom eller problem som man kan drabbas av i olika grad efter en ändtarmscancer. Ändtarmen kommer aldrig att fungera precis som den gjorde innan operationen, men de flesta kommer att uppnå en fungerande och acceptabel funktion. Wellspect har flera lösningar för att behandla de symtom som du kan uppleva och låta dig få kontroll igen efter en ändtarmsoperation. På den här sidan hittar du information som hjälper dig att hitta den metod som fungerar bäst för dig.

Hur kan symtomen vid LARS behandlas?

Det finns flera olika behandlingsalternativ, allt ifrån enkla till mer avancerade, som kan användas var och en för sig eller i kombination

  • Samtal 
  • Kostråd 
  • Medicinering 
  • Tömningsteknik 
  • Toalettgympa 
  • Bäckenbottenmuskelträning  
  • Transanal irrigering (TAI) 
  • Hjälpmedel
  • Perifer tibialisnervstimulering

Behandlingen ska skräddarsys och anpassas efter dina behov. Prata med din vårkgivare om dina symtom. Det finns hjälp att få.

Transanal irrigering (TAI)

Transanal irrigering (TAI) är en metod för att effektivt tömma en större del av tarmen genom att tillföra vatten via en rektalkateter eller kona. Vattnet stimulerar tarmarnas peristaltiska rörelser, så att avföringen kan tömmas ut. Med Navina Systems finns det flera olika lösningar som kan passa dina behov efter en ändtarmsoperation. Studier visar att behandling med TAI minskar symtomen av LARS hos 8 av 10 patienter. (Cura Pales, et al., 2019; Enriquez-Navascues et al., 2019).

Inga fler olyckor

Att börja med TAI är ingen snabblösning utan det kommer att behövas engagemang och tålamod från din sida. När du väl har lärt dig hur du skall göra och din tarm har anpassat sig till terapin, är målet att irrigera varannan dag och däremellan vara helt kontinent. Syftet med TAI är att återskapa en regelbunden och välfungerande tarmrutin, så att du kan leva ett mer normalt liv och få kontroll. Prata med din vårdgivare om Navina Systems.

 

Ladda ner vår broschyr '‘Vad är LARS? Få kontroll efter ändtarmsoperation‘
Navina Systems är världens första bärbara elektroniska system för transanal irrigering (TAI). Men inte nog med det. Navina Systems finns också med manuell kontrollenhet för dem som föredrar manuell pumpning och är en komplett lösning med rektalkatetrar i olika storlekar och former. Både Navina Smart och Navina Classic är designade med användaren i fokus och är lika enkla att använda, tömmer tarmen effektivt och har en hög grad av användarnöjdhet.