Peer support Reneé

Renée är 66 år. Hon kommer från Sörmland, men bor idag med sin man i Spanien, där hon sedan 11 år driver ett rehabiliteringscenter för personer med bl.a ryggmärgsskador och MS. Renée föreläser även för Wellspect om tarm- och blåsdysfunktion och om att få tillbaka kontrollen med hjälp av terapierna RIK och TAI.

Renée är rullstolsburen efter en fallolycka som resulterade i en ryggmärgsskada med bl.a tarm- och blåsdysfunktion. I dag har hon återfått kontroll på tarm och blåsa något som hon beskriver som att återfå livet. Hon använder transanal irrigering (TAI) för att tömma tarmen kontinuerligt och tycker att det fungerar mycket bra.

- Jag hade mycket stora problem, och jag var hela tiden orolig. Det var riktigt jobbigt. Jag fick sitta på toaletten väldigt länge varje gång, provade en mängd läkemedel, ändrade kostvanor och allt det där. Ingenting fungerade. Jag kände mig aldrig säker, behövde alltid ha koll på var närmaste toalett fanns, springa fram och tillbaka i tid och otid. 

- Jag som är en social person tackade allt mer nej till att följa med ut, även jobbet blev lidande.

- Jag berättade inte hur jag hade det för någon vilket gjorde det extra jobbigt. När jag äntligen bestämde mig för att berätta fick jag hjälp och det blev en total förändring vilket gjorde att jag fick tillbaka mitt liv. Jag bestämde mig även för att berätta om det jag gått igenom för att hjälpa andra.

Navina Classic har varit Renées hjälp för TAI ända sedan Wellspect lanserade Navina Systems 2016. Nu kommer hon via Peer Support att vara en ”hjälpande röst” för dig som ska starta upp TAI och finnas med för att ge stöd, tips och råd under resans gång.

- Det är så viktigt att ha någon att prata med eftersom detta tyvärr är ett ämne som ofta är TABU. Nu hoppas jag att jag kan bli ett stöd åt andra och ge dem det jag själv inte fick när jag började med med TAI, möjligheten att ha någon att prata med som är insatt i hur det fungerar. Jag tror att det finns ett stort behov av Peer Support, så jag tror verkligen att det kommer att bli bra, säger Renée.

Renée beskriver sig själv så här:

  • God lyssnare
  • Förtroendeingivande
  • Empatisk
  • Engagerad
  • Lösningsfokuserad
  • Bra självkänsla