Test

X
male tourist in sun travel tips full width

Ren Intermittent Kateterisering på resa

6 restips för dig som använder tappningskateter

Du kan tryggt sköta blåstömningen med hjälp av Ren Intermittent Kateterisering (RIK) både hemma och på resor. Här har vi samlat några goda råd så att du kan förbereda dig och slipper ägna dig åt problemlösning under semestern.

Goda råd

1. Ta med extra katetrar

Packa alltid ned några extra tappningskatetrar. Din hemresa kan bli försenad och det kan inträffa andra oförutsedda händelser som gör att du behöver fler katetrar.

Tips! Ta med extra handdesinfektion. Våtservetter är också bra att ha.

2. Katetrar i handbagaget

Kom ihåg att packa ned några tappningskatetrar i handbagaget om du skulle bli av med resten av bagaget. Det kan också vara en bra idé att undersöka om ditt resesällskap kan ha några extra katetrar åt dig i sitt handbagage.

Resa utomlands

3. Ta med katetrar utomlands

Det kan vara svårt att få tag på tappningskatetrar utomlands så tänk på att ta med dig tillräckligt många för att klara dig under hela resan. 

4. Rent vatten

Om du reser i länder med dålig vattenkvalitet kan du ta med dig tappningskatetrar som har en inbyggd behållare med sterilt vatten. Glöm inte att tvätta händerna innan du utför RIK – och efteråt!

Följande LoFric-katetrar är försedda med sterilt vatten: LoFric®  Sense™, LoFric®  Origo™, LoFric®  Primo™, LoFric®  Hydro-Kit™.

Tips! Även om vattnet på resmålet är drickbart bör du alltid använda kallt vatten, eftersom det då är mindre risk för bakterier.

Tips! Om kranvattnet inte är tillräckligt bra kan du använda flaskvatten. I nödfall går det även bra med kolsyrat vatten.

Tips! På den här sidan hittar du allt du behöver veta om katetrar.

5. Att vara diskret - ta med reseintyg

Ta med dig LoFrics reseintyg (hjälpmedelsintyg)! Det är ett dokument som förklarar på tio olika språk varför du har tappningskatetrar i bagaget. Det innehåller också en uppmaning till personalen i tullen och säkerhetskontrollen att agera diskret. Du kan ladda ned intyget här.

6. Läkemedel utomlands

Om du tar några mediciner är det klokast att packa ned dem i handbagaget. Observera att det behövs intyg för vissa läkemedel. Du kan fråga på apoteket eller vårdcentralen.

Checklista tappningskatetrar

  • Jag har packat ned tillräckligt många katetrar
  • Jag har lagt en del av katetrarna i handbagaget och en del i det övriga bagaget
  • Jag har valt katetrar med hänsyn till mitt resmål
  • Jag har även packat handdesinfektion och våtservetter
  • Jag har med mig LoFrics reseintyg

LoFric® är ett registrerat varumärke som tillhör Wellspect HealthCare.