Tips och tricks

Genom att lära dig hur självkateterisering kan hjälpa dig kommer ditt vardagsliv att fungera som vanligt.

Resetips när du använder katetrar

Du kan hantera din blåstömning på ett säkert sätt med RIK både hemma och på resor. Här har vi samlat råd och tips så att du kan förbereda dig och slippa bekymmer på resan.

Tips 1: Ta med extra katetrar

Packa alltid extra katetrar. Din hemresa kan försenas eller andra oförutsedda händelser kan uppstå som gör att du behöver fler katetrar.

Tips! Ta med extra handsprit. Våtservetter är också bra att ha.

Tips 2: Katetrar i din handbagage

Se till att du packar extra katetrar i handbagaget om ditt incheckade bagage skulle bli försenat eller komma bort. Det är en bra idé att fråga om ditt resesällskap kan ta med katetrar för din räkning i sitt bagage.

Tips 3: Katetrar när du är utomlands

Ta alltid med dig extra katetrar för säkerhets skull när du reser, om något oförutsatt skulle inträffa. Om du planerar en längre vistelse utomlands behöver du själv se till att du har katetrar så det räcker. Prata med din förskrivare om att få en större mängd utskriven så att du kan ta med dig eller skicka till resmålet. Om en akut situation skulle uppstå och du inte har tillräckligt med katetrar under din resa, vänligen kontakta ditt lokala Wellspect-kontor eller vårt huvudkontor. Vi kan ibland hjälpa dig med en mindre mängd katetrar.

Tips 4: Rent vatten

Om du reser i länder med dålig vattenkvalitet kan du ta med katetrar som har vatten integrerat i förpackningen. Glöm inte att tvätta händerna före RIK - och efter!

Följande LoFric-katetrar finns med integrerat  vatten

LoFric Elle® är en förfylld kateter med ett vinklat handtag. LoFric Sense™, LoFric Origo™, LoFric Primo™ och  LoFric® Hydro-Kit™ har vatten integrerat i förpackningen.

Tips! Om vattenkvaliteten på din destination är tillräckligt bra för att dricka kan du använda det för att aktivera katetern. Använd alltid kallt vatten, med lägre risk för bakterier.

Tips! Om kranvattnet inte är bra kan du använda vatten på flaska. Vid nödsituationer fungerar det med kolsyrat vatten.

Tips 5: Att kunna vara diskret

Ta med LoFric reseintyg (Medical Validation Certificate)! Detta förklarar på tio olika språk varför du har katetrar i ditt bagage. Det ber också tulltjänstepersonalen och personalen i säkerhetskontrollen  att  hantera dina katetrar på ett diskret sätt.  

Ladda ner vårt reseintyg här

Tips 6: Medicinering utomlands

Om du tar någon medicin är det klokt att packa detta i ditt handbagage. Var medveten om att vissa mediciner kräver speciella intyg. Fråga på ditt apotek eller din läkare.

Sammanfattning av alla tips - Saker att ha på din checklista

  • Jag har packat tillräckligt med katetrar
  • Jag har delat upp katetrarna mellan handbagaget och mitt incheckade  bagage
  • Jag har valt katetrarna med tanke på resmålet
  • Jag har även tagit med handsprit och våtservetter
  • Jag har ett LoFric reseintyg