Hur man väljer rätt kateter

Alla katetrar är inte likadana

När du är ny på självkateterisering är det viktigt att veta vad som skiljer olika katetrar åt och vad som kan passa bäst för just dig.

Att börja med Ren Intermittent Kateterisering (RIK) innebär för de flesta att man behöver anpassa de dagliga rutinerna till den nya behandlingen. RIK blir snart en del av din vardag och katetern du använder måste passa in och göra det så enkelt och smidigt som möjligt för dig. Katetern ska anpassas efter dina behov och inte tvärtom! Detta kommer att göra processen att integrera RIK i ditt liv mycket enklare.

Checklista när du väljer kateter

När du ska välja kateter för självkateterisering kanske du vill förbereda dig med ett par frågor som du kan ställa till urologisjuksköterskan, innan du kliver in på mottagningen. Den här  checklistan kan vara till hjälp vid ditt besök.

Säkerhet

Bevisad säkerhet på lång sikt

Finns det kliniska bevis som stöder att katetern jag ska använda ofta (eller dagligen) är säker för mig på lång sikt?

Hydrofil ytbeläggning för maximal komfort och minimal skada på urinröret under kateterisering

Har katetern en hydrofil ytbeläggning som förblir hal både vid införandet och vid utdragning av katetern, för att skydda mitt urinrör och vara skonsam?

Kateterns mjukhet

Är katetern tillräckligt smidig för att inte skada mitt urinrör (och orsaka till exempel trauma eller blödning)?

Effektivitet

Kateterlängd (cm), är viktigt för hantering och fullständig tömning av urinblåsan för att undvika infektioner

Hur lång behöver katetern vara för en stabil hantering och samtidigt säkerställa fullständig tömning av urinblåsan, vilket ger mig bättre skydd mot infektioner?

Kateterdiameter (CH), för bättre tömning

Vilken diameter på katetern ska jag använda?

Hantering

Införningshjälpmedel för ett stadigt grepp och beröringsfri teknik (minimerad risk för kontaminering av bakterier) vid kateterisering

Har katetern ett införningshjälpmedel eller handtag som ger mig ett bra grepp för en bättre och säkrare hantering?

Livsstilsbehov

Passar in i din livsstil

Kommer denna kateter att passa min livsstil? Är den diskret nog? Kan jag vika ihop den och lägga den i fickan? Går den att hänga upp? Har den allt jag behöver (vatten, uppsamlingspåse, införningshjälpmedel etc.)?