Test

X

Hälsa

Det är egentligen ganska enkelt: det viktigaste för hälsan och välbefinnandet (som du själv kan påverka) är regelbunden motion, bra sömn, en varierad kost, vardagsrutiner, att ta pauser för vila och avkoppling, umgås med människor du tycker om och att vara måttlig med alkoholen. Ändå kan det vara så svårt att hålla … 

De här råden gäller alla, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Men för dig som har en fysisk funktionsnedsättning eller sjukdom som påverkar rörelseförmågan är levnadsvanorna ännu viktigare. 

Vi har bett Spinalis-stiftelsens hälsocoach om några bra tips och råd för goda vanor som ger ökad energi och livskvalitet.


long term urinary health full width

Friska urinvägar på lång sikt

Det är viktigt att tänka långsiktigt. Torra katetrar gör ont att ta ut och kan skada urinröret. Många små skador under lång tid kan så småningom leda till komplikationer som urinvägsinfektion och urinrörsförträngning. 

Komplikationer som skador på urinröret, urinrörsförträngning och urinvägsinfektion (UVI) kanske inte märks i början. Därför är det viktigt att välja rätt kateter redan från början, för att hålla urinvägarna friska på lång sikt.