Test

X

Relationer

Problem med blåsan, oavsett hur lindriga eller allvarliga de är, kan göra det svårt att våga leva som vanligt. Det kan också fresta på en relation – men en svår situation kan också stärka den. Försök att se den ena personens stress eller sorg som en gemensam utmaning för paret. Genom att tänka som ett team kan ni stärka er relation och blir mer sammansvetsade. 

Problem med blåsan kan också göra att man drar sig för att inleda en relation. 

Det här avsnittet handlar om sexualitet och familjeliv.

relationships full width

RIK kan förbättra ditt kärleksliv

Många med blåstömningsproblem upplever även att det påverkar kärlekslivet. Att använda tappningskateter vid blåstömningsbesvär kan påverka ditt kärleksliv på ett positivt sätt i och med att du slipper oroa dig för läckage på grund av dina blåstömningsbesvär.

För personer som tidigare haft en kvarkateter (permanent kateter) kan övergången till Ren Intermittent Kateterisering (RIK) göra en positiv skillnad.

Familjeliv

När man får reda på att man lider av en obotlig sjukdom eller har drabbats av en svår skada kan en av de första frågorna man ställer sig vara om man någonsin kommer att kunna ha sex igen. Andra frågor kanske är mer filosofiska. Kommer jag att hitta någon att leva tillsammans med? Kommer min partner att lämna mig nu? Kommer jag att kunna bilda familj? 

Klicka på knappen så får du veta mer om Mikael och Sarah som bildade familj mot alla odds. Småbarnslivet bjuder garanterat på en del extra utmaningar när pappa sitter i rullstol – men det finns innovativa lösningar på det mesta! 

Besök också Spinalis-stiftelsens webbplats ”Mamma pappa lam” som handlar om föräldraskap, fertilitet, graviditet och förlossning för dig som är ryggmärgsskadad.