Test

X

Sex efter skada eller sjukdom – intervju med sexualrådgivaren Dorthe Forsell

Efter en skada eller sjukdom som medför fysiska funktionsnedsättningar kan sexlivet innebära nya utmaningar. Det tar tid att vänja sig vid sin kropp efter förändringarna. Men sexlusten försvinner inte utan finns där precis som hos andra människor.

Dorthe Forsell arbetar som sexualrådgivare på neurologiska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Där träffar hon många patienter som jobbar aktivt för att kunna återuppta sitt sexliv.

– Det är tufft att behöva acceptera att man tappat känseln i underlivet, förklarar hon. Man måste lära känna sin kropp och de nya förutsättningarna och jobba med det man har. Det går att hitta njutningen igen – men på ett lite annorlunda sätt än tidigare.

sex after injury full width

Rehabilitera sexualiteten

När du rehabiliterar din kropp måste du samtidigt rehabilitera din syn på livet och din sexualitet. För att hitta tillbaka till dig själv behöver du bygga upp din självkänsla (vem du är) och ditt självförtroende (vad du kan göra), samt din sexuella identitet (vad du är född till att göra och vilka erfarenheter du bär med dig).

– Räkna inte med att sexlivet ska bli precis som förut, säger Dorthe Forsell och tillägger: – Det kan ta flera år att komma igång med att ha sex igen, men ge inte upp.

Inställningen

Att känna sig oattraktiv, ständigt trött eller allmänt otillräcklig är typiska lustdödare. Inställningen är ofta det största hindret.

– Utmana dina begränsningar, uppmanar Dorthe Forsell. Jobba aktivt för att hitta din nya sexuella identitet. Det är värt all tid och all energi som du lägger ner på det.

Om du redan har en sexpartner kan det gå fortare att få fart på sexlivet igen. Många som hamnar i den här situationen byter partner för att kunna skapa en ny sexuell identitet. Det kan ibland vara nödvändigt, särskilt om relationen inte fungerade så bra innan heller.

Rädslan

Det som de flesta är rädda för är läckage av urin eller avföring, och att visa upp sin nya, annorlunda kropp. Men det finns lösningar på problemen.

Det går att åtgärda läckagen, även om de inte alltid går att förhindra helt och hållet. Du kan till exempel tömma blåsan med hjälp av en engångskateter. Det finns också bra metoder för att tömma tarmen, till exempel transanal irrigering (TAI).

Vad behöver man?

För att man ska kunna ha sex behöver ett antal förutsättningar finnas där. Bland annat behövs tillräckligt med:
  • blodtillförsel
  • hormonbalans
  • nervförsörjning
  • stimulering
  • självförtroende för att kunna ge
  • självförtroende för att kunna ta emot
  • självförtroende för att släppa loss

Normerna

Du kan ha svårt att röra dig och kan kanske inte vara lika aktiv som förut. Det betyder att rollerna kan behöva ses över.

– Sex är ett kontroversiellt ämne där det finns otroligt mycket normer, suckar Dorthe Forsell. De flesta har en uppfattning om hur sex ”ska vara”. Det kan kännas jobbigt att inte längre tillhöra den ”normala” skaran i det avseendet. Sex ska vara så spontant och fantastiskt, helst varenda gång. Men de här normerna behöver ifrågasättas – och det gäller faktiskt alla.

Dorthe Forsell tar ett exempel med ett par som ska äta på restaurang på sin första dejt. Då tittar de på menyn och pratar om de olika rätterna, hör efter vad den andra tycker och bestämmer sig till slut för vad de vill ha. När det gäller sex däremot är vi ofta inte alls lika öppna med vad vi tycker om och vill ha. Istället hoppas vi på att partnern ska vara tankeläsare och tillfredsställa våra behov så som vi vill.

I filmer presenteras det ofta som något romantiskt: vi älskar ju varandra så han/hon vet hur han/hon ska göra för att det ska bli så perfekt som möjligt för oss båda …

– Jag diskuterar ofta de här normerna med mina patienter, säger Dorthe Forsell. De flesta brukar tänka en del på det. Självklart vill de gärna sträva efter det ”perfekta” scenariot, men sex ska inte handla om att prestera, framhåller hon.

Dorthes råd

Det här är Dorthe Forsells råd till dig som har en skada eller sjukdom:
  • Våga prata om sex med din partner.
  • Skaffa information, på internet eller från en rådgivare
  • Prioritera sex som något viktigt i ditt liv – för det ÄR viktigt.