Test

X

RIK för kvinnor

Många kvinnor kämpar i åratal för att hitta en lösning på sina blåstömningsproblem, men förgäves. En metod som ibland glöms bort, eller undviks, är intermittent kateterisering (RIK). RIK kan vara en bra lösning på många av dessa problem men ibland är kvinnor en aning tveksamma till RIK. Därmed sagt - när du väl har kommit över de första utmaningarna är det mycket troligt att du har hittat lösningen på dina blåstömningsproblem.

 
women and cic fw

Låter det bekant? 

Anatomi och placering

Ärligt talat, det är inte helt enkelt för kvinnor att se var katetern skall in, och du behöver förmodligen lite mer stöd i början.

Svårtillgängliga toaletter

För många kvinnor är enbart tanken på att kanske inte hitta en tillgänglig toalett skäl nog att stanna hemma. En del kvinnor dricker till och med mindre för att slippa toalettbesök (Gör inte det).

En till del att pussla in

En del tycker att det verkar krångligt och tidsödande och att det blir ytterligare en faktor, som kan störa socialt liv och relationer,  att ta hänsyn till i "livspusslet"

Rädsla för metoden

Många kvinnor kämpar med skamkänslor, förlorad värdighet och självkänsla när de inte kan kissa på det vanliga sättet. En del tycker att RIK verkar invasivt och smärtsamt, att det kan påverka deras kvinnlighet och dessutom kopplas samman med ålderdom.

De här farhågorna är fullt normala, men det händer att din vårdgivare inte tänker på att prata om dem. Om du känner igen dig i detta, passa på  att ta upp ämnet nästa gång du går till doktorn.

Att övervinna utmaningarna

 • Ge det en ärlig chans.
  Din målmedvetenhet kommer att ge resultat!
 • Var noggrann när du väljer kateter.
  Det är viktigt att göra ett medvetet val av kateter genom att utvärdera olika alternativ. Det är väldigt viktigt att hitta en kateter som passar just dina behov.
 • Skräddarsydd för dig.
  Hela behandlingslösningen skall passa in i ditt liv. Annars är det svårt att få det att fungera.
 • En bra start.
  En bra start är avgörande för att lyckas med intermittent kateterisering. Be om bra stöd från din vårdgivare och ställ krav på din kateter.