Test

X

Vad Är Förstorad Prostata?

Läs mer om symtom på förstorad prostata och de behandlingar som finns

Har du haft problem med att kissa och undrat vad det beror på? Här kan du läsa mer om symtom på förstorad prostata.

Du får veta mer om vad det är och hur det kan behandlas - och varför det är så viktigt att söka hjälp redan i ett tidigt skede. Klicka på länkarna här nedanför.

Går du ofta upp på natten för att kissa?

Nattliga toalettbesök är det vanligaste symtomet på förstorad prostata och något som många män upplever när blir äldre.

Andra symtom kan vara en långsam eller avbruten stråle, täta trängningar och svårigheter att hålla tätt.

Du kan har ett eller flera symtom och tecken på förstorad prostata kommer inte över en natt utan utvecklas gradvis.

Många män lever med symtom på förstorad prostata

Förstorad prostata drabbar 50% av alla män över 50 år och blir vanligare med stigande ålder. Är du en av dem är det viktigt att komma ihåg att du inte är ensam, och att det finns hjälp att få.

Många män oroar sig för att  symtomen  kan vara tecken prostatacancer, och drar sig för att söka hjälp, men förstorad prostata och prostatacancer är två helt skilda diagnoser.

Det är bra att känna till att förstorad prostata inte utvecklas till prostatacancer. Oftast kan allvarliga diagnoser uteslutas efter en undersökning.

Vad är förstorad prostata?

När prostatan blir förstorad kan den trycka på urinblåsan och urinröret. Om flödet blockeras kan du uppleva att det är svårt att komma igång att kissa, att du har täta trängningar och att du inte tömmer blåsan fullständigt, vilket ökar risken för urinvägsinfektion. 

Orsaken till att prostatan växer är inte helt klarlagt, men hormonbalansen i kroppen förändras när du blir äldre och det kan göra att din prostata växer. Vid svåra symtom ökar risken för en negativ påverkan på det allmänna välbefinnandet och livkvalitén. I värsta fall kan det bli riktigt svårt eller till och med helt omöjligt att kunna kissa, om detta inte behandlas kan det orsaka allvarliga och kroniska skador på urinblåsa och njurar.

På bilden:  A: Normal Prostata B: Förstorad Prostata 1. Urinblåsa 2. Normal prostata 3. Normalt urinrör 4. Förstorad prostata 5. Klämt urinrör

BPE Illustration

Hitta det bästa behandlingsalternativet - det finns olika möjligheter

Det finns flera olika behandlingsalternativ vid prostataförstoring, beroende på hur allvarliga symtomen är, från att minska prostatans storlek med hjälp av läkemedel eller avlägsna prostatan genom ett kirurgiskt ingrepp.

Ibland kan läkaren rekommendera tillfällig eller kontinuerlig användning av tappningskateter för att lindra symtomen. Det är ett bra alternativ eftersom blåsan töms helt och hållet. Det innebär att du slipper nattliga toalettbesök och inte behöver oroa dig för urinläckage.

Ren Intermittent Kateterisering (RIK) 

När din urinblåsa begränsar din vardag, är RIK det näst bästa sättet att kissa eftersom det påminner om det naturliga sättet att tömma blåsan. RIK är enkelt att lära sig och går att utföra var som helst. Du använder en engångskateter, och det tar bara några minuter.  Det hjälper dig att tömma blåsan helt och låter dig ta kontroll.

Det är en stor skillnad jämfört med en kvarliggande kateter som sitter kvar i flera dagar eller veckor och tömmer blåsan löpande.

Waterfall BPE Image

Vänta inte med att söka hjälp

Symtom orsakade av förstorad prostata kan, utöver de rent fysiska problemen, ha en negativ påverkan på dina personliga relationer och sexuella hälsa och kan leda till att du inte har samma glädje av ditt sociala liv. Kontakta din läkare eller vårdcentral redan idag för att få hjälp att lösa dina blåsproblem och förbättra din livskvalitet. Ju fortare du söker hjälp, desto bättre.

Kan förstorad prostata påverka sexlivet?

Lyssna på vad Erik Sagen har att säga om de vanligaste frågorna kring symtom på förstorad prostata. När du skall söka hjälp, hur du pratar om det med dina närmaste, hur det kan påverka ditt sexliv och vad du kan förvänta dig av behandlingen.