Test

X

De vanligaste utmaningarna

En del tycker att det känns obehagligt att börja med kateterisering, men var inte orolig –
de flesta kommer över den känslan när de väl har provat några gånger och märkt att det inte gör ont.

Alla har sina unika förutsättningar, och det finns inget entydigt svar på vad som är det bästa sättet att lära sig Ren Intermittent Kateterisering (RIK), men här är några vanliga tips och råd.
five most common challenges full healthy plant growing from ground width

Svårt att föra in katetern

Män kan ha svårt att få in katetern mellan spända sfinktermuskler eller förbi prostatan.
Tips! Försök att slappna av. Ta några djupa andetag och prova att hosta lite när du för in katetern. Du kan också vrida lite på katetern för att få in den.
Det finns också katetrar med avsmalnande spets som kan vara lättare att föra in. Övning ger färdighet! 

Hitta rätt ingång

Kvinnor kan ha svårt att hitta urinröret – det är lite knepigt uppifrån.
Tips! Be sjuksköterskan eller instruktören att visa hur man gör tills du känner dig säker. De kan också tipsa om hur du kan använda en spegel, ett handtag eller ett hjälpmedel som håller isär benen för att det ska gå lättare.

Svårt att ta ut katetern

Katetrar som man applicerar gel eller annat glidmedel på är hala när man för in dem, men inte alltid när de tas ut. Om du är ovan vid att använda kateter eller har nedsatt handfunktion kanske det tar lite tid att tömma blåsan, och då finns en risk att katetern hinner torka innan det är dags att ta ut den.
Tips! Be om en kateter med hydrofil ytbeläggning, som gör att den är hal både när du för in den och när du tar ut den. Försök att slappna av. Det kan hjälpa att hosta eller vrida lite på katetern.

Tömma blåsan någon annanstans än hemma

En del känner sig obekväma med att tömma blåsan hemma hos vänner eller på en offentlig toalett. Man vill helt enkelt inte att andra ska veta vad man gör på toaletten. 
Tips! Använd en kateter som går att vika ihop till en diskret storlek. Ta alltid med en plastpåse som du kan lägga den använda katetern i om du inte vill slänga den i en offentlig papperskorg eller hemma hos någon annan. En del katetrar har en förpackning som du kan lägga tillbaka katetern i om du vill ta hem den och slänga den där.

Du blir snart proffs på kateterisering, och då behöver du inte vara särskilt länge på toaletten.

Nedsatt handfunktion

Om du har nedsatt handfunktion kan det vara svårt att hantera katetern. 
Tips! Be om en kateter som är lätt att hantera. En hydrofil kateter aktiveras med vatten, och vissa sorter har vatten i förpackningen från början, så att du slipper applicera gel eller annat glidmedel. 
En del katetertillverkare erbjuder smarta förpackningar med självhäftande tejp som går att hänga upp, eller andra hjälpmedel. Be din sjuksköterska eller instruktör om hjälp, eller slå oss en signal så kan vi hjälpa dig till rätta.