Test

X

Hitta din egen rutin för att tömma urinblåsan

Alla tömmer urinblåsan på ett eller annat sätt. Det är en del av livet för oss alla. Självkateterisering eller Ren Intermittent Kateterisering (RIK) är det näst bästa sättet att tömma urinblåsan – det sätt som är mest likt det naturliga sättet att kissa.

Om du har fått höra att du behöver utföra självkateterisering så beror det troligen på att din blåsa inte tömmer sig helt och hållet, eller inte alls. Oavsett vad som är orsaken i ditt fall så är det bra att hitta en fungerande rutin – det hjälper dig i vardagen och gör det lättare att lyckas bra med kateteriseringen.

Om du har legat på sjukhus ett tag är det inte säkert att du måste följa samma kateteriseringsrutiner som på sjukhuset. Om du vill skapa egna rutiner ska du dock alltid prata med din förskrivare först.

find your own routines full sunny morning with alarm clock width

Hur ofta du behöver kateterisera dig beror på vilken typ av problem du har, hur stor urinblåsan är och hur mycket vätska du får i dig. Du har troligen fått rekommendationer av din förskrivare, men det är också viktigt att du försöker lyssna på din kropp och inte väntar för länge mellan kateteriseringstillfällena. Blåsan får inte bli för full. Töm hellre blåsan en gång för mycket än en gång för lite.

Var noga med att följa anvisningarna du har fått för hur du ska förbereda och utföra kateteriseringen. Ta dig också tid att läsa bruksanvisningen för katetern. Kontrollera alltid att blåsan är helt tömd innan du avslutar kateteriseringen. Det gör du genom att dra ut katetern mycket långsamt när du är färdig.

Om du har problem med att kateterisera finns det hjälpmedel som kan underlätta. Be din förskrivare visa vad som finns tillgängligt. Du kan också titta på våra tips och trick-videor här på webben. Med tiden kommer du dock att lära dig att sköta det hela på ditt eget sätt.