Test

X
FAQ full width

Varför måste jag använda kateter?

Troligen är det så att du har en sjukdom eller skada som gör att du inte kan tömma blåsan på vanligt sätt. Ren intermittent kateterisering (RIK) är det näst bästa sättet att kissa eftersom det liknar det naturliga sättet. 


Var kan jag skaffa katetrar?

Katetrar är medicintekniska produkter som man måste få på recept. Prata med din läkare eller vårdcentral för att få hjälp.

Du kan även beställa prover på LoFric®-katetrar från Wellspect i ditt. Klicka på länken så får du veta mer.

Kan man återanvända intermittenta katetrar?

Nej. Sterila intermittenta katetrar som LoFric och liknande produkter av andra märken är endast avsedda för engångsbruk. När de har använts en gång är de kontaminerade av bakterier, och om de återanvänds ökar risken för urinvägsinfektioner.

Gör det ont att använda kateter?

Det ska inte göra ont, men det kan kännas lite obekvämt i början. Det går över när du har hållit på med ren intermittent kateterisering ett tag. 

Välj en kateter med hydrofil ytbeläggning som ger maximal komfort och är skonsam mot urinröret. Katetern ska ha en hydrofil ytbeläggning som förblir hal både när du för in och drar ut katetern. Detta för att skydda urinröret och göra kateteriseringen så bekväm som möjligt.

Är det svårt att använda kateter?

I början kan det kännas lite knepigt att utföra RIK, men när du har gjort det några gånger blir det något helt naturligt. Många användare beskriver det som en vardagsrutin bland alla andra, som att borsta tänderna. Det finns också gott om tips och råd för hur du hanterar, sätter in och tar ut katetern på bästa sätt.

Är kateterisering tidskrävande?

I början kan det kännas så. Men övning ger färdighet och efter ett tag går det betydligt fortare. För en van användare behöver det inte ta så mycket längre tid än att kissa på vanligt sätt. 

Kateterisering görs ungefär lika ofta som man normalt går på toaletten – omkring 4–6 gånger per dag.

Kan jag resa?

Många kateteranvändare är oroliga för långa resor, särskilt med flyg. Förr eller senare måste man tömma blåsan, och det är trångt både i kabinen och på toaletten. 

Prata med din läkare och lägg upp en strategi för resan – det går att lösa kateteriseringen även på flyget. Ett sätt är att fästa en urinpåse på katetern och lägga en filt över knäna. Det finns bra produktkit särskilt avsedda för det. Urinen samlas upp i en plastpåse som din reskamrat eller flygpersonalen kan ta hand om. 

Tänk på att ta med tillräckligt med katetrar för hela resan, eftersom det kan vara svårt att få tag på fler utomlands. Se till att packa tillräckligt många katetrar i handbagaget så att du klarar dig ett tag om din väska kommer bort eller blir försenad. Läs mer om att resa med katetrar.

Hur källsorteras katetrar?

Både katetern och dess förpackning är brännbar. Själva katetern ska slängas i de vanliga hushållssoporna, denna återvinns aldrig. Förpackningen för katetern sorteras som plast. Ytterförpackningen läggs i återvinningen för kartonger.

LoFric® är ett registrerat varumärke som tillhör Wellspect HealthCare.