Jag blev tillsagd att lägga mig i sängen för att kateterisera – det begränsade min frihet

År 2011 var Brianna med om en bilolycka där hon fick en ryggmärgsskada som gjorde henne förlamad från midjan och nedåt. Hon har varit rullstolsburen sedan olyckan, men det tog 10 år innan hon fick veta hur hon skulle kunna använda Ren Intermittent Kateterisering på ett smidigt och enkelt sätt, utan att vara sängbunden, och att hon kunde använda LoFric Elle. Läs hennes berättelse:

"Jag heter Brianna och har använt rullstol och kateter i 12 år.  2011 var jag med om en bilolycka som gjorde mig förlamad från midjan och nedåt. När jag var på sjukhuset och skulle lära mig att hitta tillbaka till vardagen, gav de mig bara en typ av kateter att använda. De lärde mig att jag behövde kissa liggandes i sängen med hjälp av ett kateterkit med slutet system.  

Så i princip var jag tvungen att ta mig till sängen, kateterisera och sedan fortätta dagen som vanligt. Jag visste inte att det fanns andra alternativ. Ingen berättade för mig när jag var på rehab att jag skulle kunna kateterisera på toaletten eller att det fanns olika sätt att kateterisera. 

Så efter bara två veckor skickades jag hem med väldigt lite kunskap om hur jag skulle ta hand om mig själv och med slutna systemkatetrar som tvingade mig att lägga mig i sängen var 4:e till 6:e timme för att kissa. 

Det var verkligen besvärligt att planera mina dagliga rutiner kring att kateterisera var 4-6:e timme i sängen. 

Att behöva lägga sig i sängen gjorde det riktigt, riktigt besvärligt att försöka planera min vardag. Jag var tvungen att gå i skolan och arbeta och planera allt runt dessaa 4-6-timmarsintervaller. 

Jag var tvungen att stanna hemma ibland och missade mycket, eller så behövde jag hitta platser med en säng som jag kunde lägga mig i bara för att jag skulle kunna kateterisera, för det var ju så jag hade blivit instruerad att göra. 

Det var inte förrän ungefär tio år efter skadan som jag träffade andra rullstolsburna som berättade att det fanns alternativ. Min rumskamrat lärde mig att jag kunde kateterisera på toaletten. Hon gav mig några prover på olika Wellspect-produkter. 

Jag började först med LoFric Sense, som var riktigt bra, men jag hade fortfarande problem med att hitta rätt och fick hela tiden ner handen i toaletten. Då fick jag möjlighet att prova LoFric Elle. Den har ett jättebra litet handtag, och det gör det så mycket lättare – inte bara att kateterisera på toaletten – utan att lära sig att göra det på toaletten istället för att göra det i sängen. 

 

 
Handtaget gjorde det så mycket lättare för mig, och jag slapp att fumla med handen i toaletten. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur mycket annorlunda mitt liv skulle bli och hur mycket mer självständig jag skulle bli bara genom att byta till ett annat katetermärke. 

Att bli introducerad till Wellspect var något av det bästa som hänt i mitt liv. 

Nu har jag kunnat resa på egen hand. Jag flyger hela tiden i jobbet. Jag behöver inte packa en extra påse bara för katetrar. Innan jag började använda LoFric Elle var jag tvungen att ta med mig en väska som var lika stor som en liten handbagageväska och som var full av katetrar och olika hjälpmedel. Nu kan jag bara slänga ner en liten ask med LoFric Elle i väskan och sedan är jag klar att åka.  

Nyss var jag på en weekendresa till Amsterdam. Det räckte att ta med en duffelbag som passade precis i knät. Allt jag behövde under dessa två dagar fick plats i den. Det gjorde det så enkelt att resa.

När jag bytte till Wellspect fick jag också ett helt nytt självförtroende. LoFric Elle har verkligen gjort det enkelt för mig att sluta vara orolig. Jag är inte orolig för att vara hemifrån hela dagen. Jag är inte orolig när jag skall hem till vänner, eller undrar om det finns en toalett dit jag skall, och det är något som vi som är rullstolsburna ofta oroar oss för. 

Men nu vet jag att jag har en kateter som kan följa med mig vart som helst. Att byta till LoFric Elle har verkligen gjort hela mitt liv annorlunda.  

Jag kan åka vart jag vill, när jag vill och vara borta så länge jag vill. 

Och det var därför jag ville dela med mig av min historia. Jag vet att det finns många där ute som har samma problem. Som får lära sig på ett sätt, och de tror att det är det enda sättet, och att de får lära sig leva med det. Så jag är här för att berätta att det inte alls är så. Det finns alternativ.

Om du är intresserad av att prova något nytt är du välkommen att kontakta Wellspect. LoFric Elle förändrade mitt liv, och den kan förändra ditt också." 

 

 Läs mer om LoFric Elle och beställ prover idag

 

Brianna är produktanvändare och ambassadör för Wellspect.