En resa från helvetet

"Oftast kände jag oro i magen en liten stund innan och då visste jag att det var bråttom. Dagarna innan dessa krampliknande anfall kunde jag gå på toa upp till 10 gånger per dag och ändå fick jag bara ur mig som en liten ärta. Jag kände mig konstant bajsnödig."

För nio år sedan, efter en synnervsinflammation på vänster öga, fick Li veta att hon hade Multipel Skleros (MS). Innan dess hade hon haft olika besvär hon sökt läkarvård för men ingen hade förstått att det var MS-skov hon hade. Några år senare började Li få krampliknande anfall i magen och hon tvingades uppsöka toalett snabbt för att förhindra en olycka.

Läs mer om vanliga tarmproblem här

Känslan av anfallen beskriver Li som om hon precis tagit ett lavemang och tarmfunktionen inte längre är inom ens kontroll. Oftast hann hon inte dra upp byxorna innan nästa krampanfall kom och hon snabbt fick sätta sig ned på toaletten igen.

Att göra vardagliga saker som att handla i den lokala mataffären skapade oro och stress, då hon oftast bara hann gå i affären ett par minuter innan hon fick springa till kundtoaletten för att bajsa. Att gå på bio eller teater var nästan otänkbart eftersom hon inte visste om hon skulle behöva springa ut för att gå på toaletten under föreställningen.

Jag har nästan aldrig gått ut med mina arbetskamrater och ätit lunch för jag vet inte om jag ska hinna tillbaka till toaletten. De få gånger jag har följt med har jag efter att vi ätit klart sagt att jag behöver göra några ärenden och sprungit iväg till kundtoaletten. Det har varit precis som om maten har gått rätt igenom magen och ut i tarmen. 

När din läkare inte lyssnar

Li hade tagit upp det här problemet med sin MS-läkare vid flera tillfällen och varje gång blev hon ledsen eftersom hon inte lyssnade. Det var först när Li kom till akuten förra hösten vid sitt senaste skov som någon faktiskt frågade om hon hade några problem med tarmen. Läkaren på akutmottagningen gav henne laxermedel. När hon var på återbesök hos sin MS-läkare några månader senare berättade Li vilket helvete hon hade med tarmen. Läkaren lyssnade inte då heller och Li gick därifrån gråtande. Nu föreslog läkaren antidepressiv medicin, men det skulle ju inte lösa hennes problem.

Vändpunkten

Vändpunkten kom då Li bläddrade i sin tidning från Neuroförbundet och såg att det skulle hållas en föreläsning som hette ’Elefanten i rummet’ där de skulle tala om problem kring urinblåsa och tarm. Li gick dit med förhoppningen att hon skulle få några tips om hur hon kunde få hjälp att bli av med sina tarmproblem.

En av föreläsarna var Maria, produktspecialist på Wellspect som har många års erfarenhet inom sjukvården. Hon berättade om tänkbara lösningar för den som led av problem från urinblåsan och/eller tarmen. Li tog mod till sig och gick fram till Maria för att få råd:

Då brast det för mig. Jag berättade för Maria vilket rent helvete mina tarmproblem orsakade, och hur jag hade svårt att ens ha möjlighet att göra de mest vardagliga saker. Maria förstod snabbt att jag behövde råd och stöd, och tipsade mig att på nytt kontakta vårdcentralen för att få en remiss att göra en koloskopi för att utesluta att det fanns andra symtom i tarmen som orsakade mina besvär.

Därefter fick Li äntligen en tid för att träffa både gynekolog, urolog och en uroterapeut, och tillsammans kom de fram till att Li skulle prova tarmirrigering (TAI).

Den första månaden skulle jag tömma tarmen varje dag och testa mig fram genom att öka på vattenmängden.

Det var lite svårt i början, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tänkte ’Ska det vara så här bökigt?!’ både en och två gånger innan jag blev van. Nu går det smidigt och tar ungefär 30 minuter från det att jag börjar tills tarmen är tom. 

Nu kan Li resa, vara på lekplatsen med sina barnbarn i flera timmar, gå på teater, njuta av långpromenader och att shoppa. Hon kan äta lunch med sina arbetskamrater igen utan att behöva oroa sig.

Det är som jag har fått mitt liv tillbaka och kan vara med på allt det som jag har varit tvungen att avstå ifrån!

Vill du veta mer om tarmirrigering (TAI)?

Ladda ner vår guide "Att leva med Navina Tarmirrigering"

Vill du komma i kontakt med någon av våra duktiga produktspecialister?

Kontakta våra produktspecialister

Ämnen