Det var en helt ny värld som öppnade sig!

61-årige Lennart drabbades för åtta år sedan av ändtarmscancer. Idag är han helt frisk men följderna av sjukdomen var under en lång tid ett så stort problem för honom att han undvek att äta och måste skynda sig till och från jobbet. Så höll det på ända tills han introducerades till Navina, och han kunde börja leva som vanligt igen.

Det är svårt att föreställa sig att den glade, positive och nyfikne Lennart under en period nästan inte vågade ge sig iväg hemifrån. Efter att ha fått ändtarmscaner - och blivit frisk igen - drabbades Lennart av LARS (Low Anterior Resction Syndrome). På grund av avföringsläckage var han så rädd för olyckor att han kände sig osäker varje gång han gick ut.

-    Det gick mer än ett år när jag försökte arbeta och leva ett normalt liv, men jag var tvungen att skynda mig hem från jobbet, jag lät bli att äta, för det var så förfärligt att inte kunna lita på sin egen kropp. Det var en riktigt jobbig period, och det är en enorm befrielse att det fanns en lösning. 

Det kändes mer eller mindre ouppnåeligt att kunna komma tillbaka till vardagen och livet innan sjukdomen.Tills Lennart introducerades till Navina.

Jag kan göra nästan allting

Lennart fick under sin cancerrehabilitering en introduktion till transanal irrigering (TAI) för att slippa problem med avföringsläckage. Det var då som han för första gången fick se och höra talas om Navina-produkterna och terapin, som innebär att man tillför vanligt vatten in i den nedersta delen av ändtarmen. 

Även om det vid första anblicken verkade som en omöjlig uppgift att ta sig an, fick Lennart snabbt ordning på terapin.

- Det var en helt ny värld som öppnade sig. Det var fantastiskt! Nu lever jag med Navina och det fungerar för mig. Jag använder TAI varje dag och nu har det blivit en naturlig del av min vardag. Jag kan göra nästan allt som jag gjorde förr - tack vare terapin, berättar Lennart, som nu har använt Navina och TAI i fem år. 

Idag har Lennart även valt att bli en del av Wellspects Peer Support-team i Sverige, där han kan hjälpa andra nya TAI-användare att komma igång med terapin på ett bra sätt.

 - Jag hoppas kunna vara ett slags bollplank för den som ringer, så att den har någon att dela sina tankar med - och få svar. Jag hoppas också kunna ge inspiration och motivation till att fortsätta. Jag tror att jag kan skapa ett förtroende hos andra, för jag har ju också en sådan apparat, som gjort att det fungerar för mig. Jag hoppas det ger lite hopp till andra som ska börja, eller när det känns svårt.

Vill du veta mer om vad TAI är och hur terapin fungerar? Läs mer här

Läs mer om Navina-produkterna här

Här nedan kan du också ladda hem vår broschyr om LARS, som förklarar hur du kan få kontroll över tarmen igen efter din operation.

Ämnen