Test

X
Children and Transanal Irrigation

Barn och TAI

Att uppnå kontinens är en viktig milstolpe i ett barns liv. Det hjälper barnet att umgås självständigt och delta i dagliga aktiviteter. Avföringsinkontinens påverkar självkänsla, självförtroende och socialt umgänge. Detta är något som påverkar hela familjen. 

Förstoppning bland yngre barn är vanligt, och i de flesta fall kommer laxermedel och toaletträning att hjälpa. För vissa barn kan TAI vara ett alternativ som minskar eller eliminerar avföringsläckage.

När

Det finns inga specifika rekommendationer för det bästa tillfället att introducera TAI för barn. De flesta barn är toalettränade vid tre års ålder. Ett tarmproblem blir tydligare i denna ålder. TAI bör helst introduceras när barnet har förmåga att samarbeta och förstår processen.

Diagnoser där TAI kan vara ett behandlingsalternativ

  • Hirschsprungs sjukdom
  • Anorektal missbildning
  • Ryggmärgsbråck
  • Funktionell förstoppning

Tid för lek

När barnet väl har lärt sig proceduren och kroppen har anpassat sig tar irrigeringen vanligen mellan 15 och 60 minuter. Hur ofta TAI ska utföras för att uppnå bästa resultat är mycket individuellt. Men en sak är säker, den kommer att ge mer tid för lek.

Föräldrarnas avsnitt

Att leva med tarmproblem kan vara svårt. Det påverkar inte bara barnet, utan hela familjens rutiner och liv. Som förälder kan det vara utmanande att hjälpa ett drabbat barn. Många föräldrar till barn med tarmdysfunktion kämpar alltför länge med kost och avföringspåverkande läkemedel, t.ex. laxermedel eller förtjockningsmedel, utan tillfredsställande resultat. Det finns en fungerande lösning för ditt barn. Transanal irrigering är en framgångsrik behandlingsmetod för många barn som lever med tarmdysfunktion.

TAI återställer en god tarmtömningsrutin och hjälper ditt barn att återta kontrollen över tid och plats för att gå på toaletten. TAI för barn är en säker och effektiv metod för tarmtömning, där tillförsel av ljummet vatten via ändtarmen stimulerar tarmrörelserna så att avföringen kommer ut.

Låta ditt barn vara spontant

Som förälder är du viktig för ditt barns framgång med TAI. Behandlingen kan kännas konstig eller skrämmande till en början, och det kan ta lite tid att få ordning på den. Eftersom matsmältningssystemet är komplicerat måste det finnas tid att anpassa sig till nya rutiner. Men det kommer att löna sig i längden. Målet är att göra det möjligt för hela familjen att leva ett liv utan att ständigt behöva tänka på toalettbesök, men än viktigare, att låta barnet njuta av sitt oberoende.