Komma igång

Komma igång med tarmirrigering (TAI)

Utbildning och individuell anpassning är avgörande för att lyckas bra med TAI och hålla fast vid terapin. Du måste först få lära dig och träna på hur man gör innan du börjar, tillsammans med sjukvårdspersonal. Man brukar rekommendera att man irrigerar efter en måltid, på morgonen eller på kvällen. Det är viktigt att du fortsätter tänka på vad du äter och ser till att du dricker tillräckligt.

Hur man lyckas med tarmirrigering

Faktorerna bakom att lyckas med tarmirrigering är:

  • Motivation
  • Realistiska förväntningar
  • Ta dig tid för träning och anpassning under uppstartsperioden

Ett råd till alla som börjar med irrigering är att vara förberedda och ge sig själv tid att anpassa sig till de nya rutinerna. Ha en realistisk tidsram. Det kan ta upp till 12 veckor att hitta den optimala irrigeringsrutinen och få ett tillfredsställande resultat. När uppstartsperioden är över och du har hittat en rutin som fungerar för dig kan det räcka med att irrigera varannan dag, men det är högst individuellt.

Kroppen måste anpassa sig till behandlingen. Ha tålamod, och det kommer att vara värt det!

Irrigeringsdagbok

Att använda en irrigeringsdagbok eller Navina Smart-appen för att följa upp behandling och framsteg är ett bra sätt att hjälpa dig, och sjukvårdspersonalen att optimera behandlingen och hitta en rutin som fungerar.

När du använder Navina Smart överförs dina irrigeringar enkelt till Navina Smart-appen och du kan  betygsätta varje behandling. Läs mer om Navina Smart-appen här.

Vad är transanal irrigering (TAI)?

Behandling med transanal irrigering (TAI), ibland även kallad tarmirrigering, är ett alternativ när andra behandlingar som mediciner, kostförändringar och ändrat vätskeintag inte har hjälpt.

Navina Bowel Care