Tarmirrigering Tips och tricks

Användbara tips och tricks

Många som börjat använda tarmirrigering blir väldigt lättade när de hittat ett systen som fungera för dem och som hjälper dem att återfå kontrollen över sina liv. Många hör av sig till oss och berättar om sina egna erfarenheter och vill dela med sig av tips och tricks som kan hjälpa andra med liknande problem.

Tips och tricks från en användare

Kent Revedal, som har en ryggmärgsskada, har hanterat sin tarmdysfunktion med hjälp av ett irrigerinssystem i många år. Här delar han med sig av sina erfarenheter, tips och synpunkter kring för varför han rekommenderar irrigering för att hantera tarmproblem.*

Varför använda tarmirrigering?

  • Självkänsla
  • Kontroll
  • Tidseffektivitet
  • Färre UVI:er
  • Minskad användning av läkemedel

Kents tips och tricks

Tips ett: Tålamod

Först och främst är tarmen förmodligen den del av kroppen som tar längst tid att anpassa sig till en ny situation. Ha tålamod. Skapa rutiner. Se till att dricka tillräckligt med vatten. När du är i ett varmare klimat måste du verkligen vara uppmärksam på ditt drickande och dricka mycket mer vatten än vanligt för att undvika att bli förstoppad. Att ha en hälsosam kost är också att rekommendera. Det hjälper din tarm och får dig att må bättre också.

Tips två: Utvärdera och justera

Under årens lopp kan du behöva justera din rutin. Kanske använda TAI var tredje dag istället för varje dag. Kroppen förändras över tid och ju bättre du blir på att känna och lyssna på din kropp, desto mer kan du optimera din rutin.

En del användare rekommenderas att tömma tarmen på morgonen. Det fungerar inte nödvändigtvis för alla, och du kan välja den tidpunkt som passar just dig så att du inte känner dig stressad.

Tips tre: Mängden vatten

För vissa är cirka 500-600 ml en bra mängd, medan andra dricker både mer och mindre. Tarmbehandling är ingen vetenskap – så gör det som passar dig, ditt eget sätt. Till exempel lägger många människor vattenbehållaren på golvet. Det är inget fel med det, men du behöver ökat tryck för att kunna pumpa in vattnet i tarmen. Andra lägger en handduk på rullstolens säte och lägger behållaren där. Detta innebär att mindre tryck behövs för att pumpa vattnet. Om du inte använder rullstol kan du använda en vanlig stol eller diskbänken istället.

Tips fyra: Håll katetern

Ett av de vanligaste missförstånden, även bland vårdpersonal, är att proceduren inte fungerar för dig om du behöver hålla fast katetern för att förhindra att den åker ut. Det är bara felaktigt. De flesta med ryggmärgsskada har ingen kontroll över slutmuskeln. Vissa ser det till och med som en fördel att hålla i katetern och kunna justera proceduren. När du fyller på vatten måste vattnet passera genom avföringen och komma in i tarmen. Ibland tar det tid för tarmen att expandera så att vattnet kan passera. När det händer känner jag ett ökat tryck på ballongen. Då vet jag att jag måste sluta fylla och vänta, kanske till och med massera magen för att hjälpa till med tömningen. När jag känner att trycket minskar kan jag fortsätta att pumpa in vatten.

Tips fem: Tidsåtgången

Många ställer frågor om hur lång tid allt tar. Min normala rutin är följande:

  • Först tömmer jag urinblåsan eftersom den annars kommer att påverka irrigeringen.
  • Därefter sätter jag in katetern och fyller tarmen med vatten, vilket tar 3-5 min.
  • Jag tar ut katetern och väntar ca 15-20 min.
  • Sedan tar tömningen 5-15 minuter.
  • I min egen rutin tar jag alltid en dusch efteråt. Det får mig att känna mig fräsch och det minimerar bakterierna i området, något jag är säker på har en positiv effekt på att minska risken för UVI. Jag tycker att alla borde känna till vilken effekt tarmbehandling har på UVI.

Tips sex: Använd handskar och din hand

Jag har sett instruktionsfilmer som visar hur lätt det är för avföringen att tömmas efter irrigering. Men det fungerar inte alltid så lätt för mig. Jag behöver normalt använda ett finger med handskar upp i rumpan för att hjälpa ringmuskeln att slappna av så avföringen kan komma ut. Det verkar också utlösa reflexerna, så det hjälper mycket. Om tarmen inte kommer igång av sig själv, försök att massera magen nedåt. Luta dig framåt om möjligt. Normalt kommer dessa saker tillsammans att göra susen.

*Kents tips är baserade på hans erfarenheter och bör inte betraktas som medicinsk rådgivning, för medicinsk rådgivning kontakta alltid  sjukvårdspersonal

Barn och tarmirrigering

Hur fungerar tarmirrigering för barn? Här utforskar vi hur och när man kan börja med TAI för barn.

Navina tarmvård