Test

X
Smiling HCP Banner

Vad är TAI?

För de flesta av oss är tarmtömningen inget att bekymra sig över. Den fungerar dock inte lika smidigt för alla. När det blir ett problem, genom att det antingen tar lång tid att gå på toaletten eller att man har avföringsläckage, kan transanal irrigering (TAI) vara ett behandlingsalternativ.

Hur fungerar det?

En rektalkateter med en ballong eller en kona (utan ballong) förs in i ändtarmen. Ballongen blåses upp i ändtarmen och håller katetern på plats medan vattnet tillförs. Detta stimulerar tarmrörelserna (peristaltiken), som förflyttar avföringen genom tjocktarmen mot rektum. När vattnet har tillförts och katetern tagits bort kan tarmen tömmas. 

Proceduren utförs på toaletten. När denna procedur utförs regelbundet kommer tarmen att tömmas effektivt och förbli tom tills nästa irrigering. Detta gör att du kan välja tid och plats för att tömma din tarm. Du får tillbaka kontrollen och oberoendet att leva det liv du vill, utan oro för olyckor med avföringsläckage.

Vem kan använda den?

Behandling med TAI är ett alternativ när andra behandlingar som läkemedel och förändringar i kost och vätskeintag inte har hjälpt. Sjukvårdspersonal fattar alltid det slutliga beslutet huruvida TAI är lämplig för dig.

 
Danielo Dog Banner

Lyckas med TAI

Faktorerna för att lyckas med TAI är följande:

  • Motivation
  • Realistiska förväntningar 
  • Tillåta tid för inlärning och anpassning (introduktionsperioden)

Var förberedd och ge dig själv tid att anpassa dig till den nya rutinen. Sätt en realistisk tidsram. Det kan ta upp till 12 veckor att hitta den optimala irrigeringsrutinen och nå ett resultat som är tillfredsställande för dig. 

När introduktionsperioden är över och du har hittat en rutin som fungerar för dig kan det räcka med att irrigera varannan dag, men detta är mycket individuellt. Din kropp måste anpassa sig till behandlingen. Ha tålamod så kommer det att vara värt mödan.