Otroligt energisk och positiv. Det är så man kan beskriva Layth, 44, som fick sig en ryggmärgsskada för 5 år sedan när han cyklade med några vänner.
Vi pratade med Layth en mörk, vintrig dag. Det var snöigt och kallt ute, mysigt och varmt inne. Trots kylan hade Layth redan varit ute två gånger – först för att träna inför ett kommande välgörenhetsevenemang på cykel och sedan för att åka pulka med sina barn.
Layth tvekade inte att ge sig på det vintriga träningspasset, trots att hans handcykel fastnade i snön flera gånger. Det skulle aldrig falla honom in att missa träningen, särskilt inte nu när han snart skulle cykla ett välgörenhetslopp på 42 km för att samla in pengar till en vän som förlorat en anhörig till covid-19.
Layth skulle heller aldrig missa ett tillfälle att ha kul i snön tillsammans med sina barn:
– De ville inte åka. Men jag sa: Kom igen, vi har snö, du är inte i skolan, vi passar på att åka pulka! Jag vill inte missa de tillfällena med mina barn."
Och den attityden sammanfattar perfekt Layths energi och aptit på livet.
Efter olyckan hade Layth en ganska jobbig period, och det tog ett bra tag att hitta tillbaka till en positiv syn på livet och framtiden. Under veckorna på sjukhuset fick han tid att återhämta sig och bli starkare med hjälp av träning. Efter 10 veckor på ryggmärgsskadeavdelningen kunde han återvända hem till sin fru och barnen.
Jag har ett bra nätverk som stöd, inklusive min familj, som jag verkligen är tacksam för och det hjälper mig att se ljust på tillvaron och hitta det som är positivt i livet.
Den positiva inställningen hjälpte Layth att ta sig igenom de svåra veckorna och månaderna efter olyckan.
Skador på nervsystemet, som Layth fick vid sin ryggmärgsskada, kan påverka blås- och tarmfunktionen. Under rehabiliteringen erbjöds Layth Transanal Irrigation (TAI) som terapi för att hantera sin tarmskötsel. Han tackade ja direkt!
Hitta rätt sätt
Men det var inte helt lätt i början - alla kroppar är olika, och Layth hade svårt att hitta en bekväm vinkel för att kunna föra in katetern. Hans bakre lårmuskler var stela, men genom att stretcha blev han flexibel nog för att kunna böja kroppen i midjan och hitta en bra vinkel för att kunna föra in katetern. Han upptäckte också att duschstolar med öppning på framsidan var ett bra hjälpmedel.
När han väl hade hittat fram till hur han skulle göra gick det snabbt och enkelt att komma igång med själva TAI-terapin. Först provade han ett manuellt system och fick senare möjlighet att testa Navina Smart, en elektronisk enhet för irrigering. Han hade turen att bli en av de första patienterna som provade Navina Smart på St James Hospital Spinal Center:
Jag tyckte Navina Smart var väldigt användarvänlig. Allt var elektroniskt. Du kunde ställa in en önskad mängd vatten, ballongstorlek etc och sedan bara trycka på knappen ... och allt var klart. Det var så lätt . . .
Fem år efter olyckan använder Layth fortfarande Navina Systems för sin tarmskötsel, och växlar mellan Navina Smart (elektroniskt system) och Navina Classic (manuellt system). Båda systemen har sina fördelar och det gör att Layth kan anpassa irrigeringen till sina olika aktiviteter. Ingenting, och särskilt inte hans tarmar, hindrar Layth från att njuta fullt ut livet.
Nu ser han i vanlig positiv anda ljust på framtiden och är full av idéer kring nya projekt och utmaningar.
Jag vill att mitt liv ska bli bra, och det är det. Inget märkvärdigt – jag är nöjd med ett vanligt liv.
-
Att leva med tarmproblem
Här delar vi våra bästa tips och tricks för alla som börjar sin resa med tarmskötsel.
-
Vad tycker Alice, 10 år, om transanal irrigering?
Vi frågade Alice, 10 år, vad hon tycker om TAI - här delar hon sin historia om hur transanal irrigering hjälpte henne att kunna ha roligt igen.
-
Sten upptäcker Navina Insert
Sten delar med sig av sin berättelse om hur han använder Navina Insert som hjälp för att kunna leva ett aktivt liv
-
Hur Sarah upptäckte TAI med Navina
Sarah delar sin berättelse om hur hon hittade en lösning på sina tarmproblem.